Održana radionica „Dogotovljavanje jela pred stolom gosta“ - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Održana radionica „Dogotovljavanje jela pred stolom gosta“

14 ožujka, 2022

U RCK Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek 10. ožujka 2022. godine u okviru projekta RCK VirtuOS u sklopu projektne aktivnosti promocije strukovnih zanimanja i rada centra održana je radionica za učenike završnih razreda Strukovne škole Antuna Horvata Đakovo koji se obrazuju za zanimanje kuhar.

Voditelji radionice bili su strukovni nastavnik kuharstva Ivan Kelava i strukovni nastavnik ugostiteljskog posluživanja Robertino Marinjak.

Sve veći broj ugostiteljskih objekata nastoji pripremu hrane učiniti zanimljivom pa se često primjenjuju načini prigotavljanja jela pred stolom gosta ili na Showcooking. Slijedom tog trenda važno je učenike obučiti za ovakav način pripremanja jela te ukazani na važnost korelacije s ostalim nastavnim predmetima kroz stjecanje potrebnih znanja, iskustava i vještina u pripremanju i gotovljenju jela pred stolom gosta.

Jela pripremljena na ovaj način zahtijevaju posebnu suradnju između kuhinjskog i poslužnog osoblja koja je opisana u teorijskom dijelu i demonstrirana u praktičnom dijelu..

U uvodnom teorijskom dijelu obrađeni su svi postupci dogotovljavanja jela pred stolom gosta s naglaskom na rasijecanje mesa, filiranje ribe i flambiranje slatkih i slanih jela.

Nakon uvodnog predavanja s učenicima je započeta priprema namirnica koja je podrazumijevala pečenje ribe na žaru i pripremu odgovarajućeg priloga, obrada pileta (dresiranje) pečenje i priprema priloga, priprema svinjskog lungića Sous Vide tehnikom kuhanja, izrada dekorativnog materijala i dr.

Praktični dio započeo je kratkim ponavljanjem gradiva  o važnosti i načinima gotovljenja jela pred stolom gosta te je nastavljeno s predavanjem o alkoholnim pićima koja se koriste za flambiranje jela. Učenici su upoznati s različitim vrstama i karakteristikama alkoholnih pića koja se mogu koristiti u pripremi flambiranih jela.

Svako jelo je započeto s demonstracijom nastavnika te degustacijom nakon koje su se učenici uključivali u samostalno provođenje vježbe.

Poseban naglasak u demonstraciji stavljen je na siguran rad tijekom izvođenja vježba te moguće opasne posljedice do kojih može doći u slučaju nestručnog rada.

Učenici u pratnji strukovne nastavnice Marije Katilović oduševili su se edukacijom i sadržajem radionice, kao i savladanim elementima koje će primjenjivati u pripremi i serviranju jela.

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr