Naši učenici kuhari vješto smotali 370 „baranjskih tortilja“ na eno-gastro manifestaciji Wine&Walk - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Naši učenici kuhari vješto smotali 370 „baranjskih tortilja“ na eno-gastro manifestaciji Wine&Walk

Ostale vijesti

29 studenoga, 2021

Čokoladna radionica

9 studenoga, 2021

AEHT

17 lipnja, 2021

U sklopu promidžbenih aktivnosti učenici kuharstva Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Dario Jurić i Danijel Glogač s mentorom Ivanom Đukićem sudjelovali su u manifestaciji Wine&Walk, održanoj u subotu, 12. lipnja 2021. godine, u organizaciji Turističke zajednice Baranja. Promovirali su RCK UTŠO i svoje kuharsko zanimanje. Na gastro punktu u Vinariji Horvat, u Kamencu, pripremali su tortilje na baranjski način – s prženim šaranom te veganske sa šparogama.

Dobro iskustvo

-Naučio sam praviti tortilje, rolati ih i raditi pod presingom, kao u pravoj kuhinji. Svidjelo mi se društvo s kojim sam radio i definitivno bih ponovio, rekao je Dario Jurić, učenik 2.e razreda RCK UTŠO. Njegov razredni i radni kolega Danijel Glogač, kaže kako su bili jako vrijedni.

-Bilo je savršeno, ljudi su bili ugodni. Puno sam naučio o načinu pripremanja tortilja. Naučio sam i kako predstaviti svoje jelo gostima. Ovo je bilo dobro iskustvo da se nauči raditi, rekao je Danijel. Kroz njihove ruke i pod budnim okom mentora, ujedno i člana Udruge kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije, prošlo je oko 370 tortilja u gotovo osam sati.

Komunikacija s gostima

-Ovakve su aktivnosti iznimno važne  zato što se učenici susreću s onim što će raditi u budućnosti kada završe školovanje. Bitna je ta komunikacija  između njih i gosta, da kroz tu komunikaciju savladaju strah i tremu. Treba ih poticati i davati im priliku, a na takav način ćemo zainteresirati i djecu da upišu ta zanimanja, rekao je mentor na praksi učenicima Ugostiteljsko-turističke škole Osijek Ivan Đukić. Djeci je objašnjavao postupak pripreme tortilja, način na koji se slažu te sustav koji ubrzava samu pripremu, a koji im je dobro došao s obzirom na gužvu koja se znala stvoriti kod njihove mobilne kuhinje. Osim što su pripremali „baranjske tortilje“, naši su učenici svakom gostu objašnjavali od čega se sastoji svako jelo.

-Tortilje su bile super! Riba je bila hrskava, a umak taman. Svaka čast kuharima, rekla je Splićanka Lucija Župan. Viktorija Mršić iz Imotskog došla je u Baranju prvi put i sve ju je oduševilo, kao i njezinu sugrađanku Nikolinu Budimir: -Ambijent je prekrasan, ljudi su druželjubivi, učenici su jako ljubazni, a tortilje su fine, ljutkaste.

-Druga godina?!? Vidim da su vješti i na prvi su dojam jako simpatični, odličnu su nam hranu pripremili, samo neka nastave tako i dalje, rekla je Magdalena Moslavac iz Virovitice. Požežanin Mislav Pavošević smatra osnivanje regionalnih centara kompetentnosti dobrom odlukom. I vjeruje kako će osim infrastrukture, biti ključna i nova znanja uz pomoću kojih će nastavnici učenike naučiti kako osuvremeniti tradicionalna slavonska i baranjska jela.

Rad i učenje

– Imamo puno različitih, zanimljivih i dobrih tradicionalnih jela koja se mo

gu predstaviti na novi način. I nadam se da će novim generacijama koje dolaze u RCK njihovi mentori i nastavnici prenijeti sva znanja koja imaju da se profiliraju u prave majstore svog zanata, rekao je Pavošević.

Četiri stotine ljudi prošlo je gurmanskim punktom na Wine&Walku, nešto manje ih je nahranjeno, ali su svi dobili informaciju ne samo o jelu nego i o projektima VIRTUS i VirtuOS koji su osigurali obnavljanje te opremanje praktikuma kuharstva i slastičarstva, ulaganje u znanje naših nastavnika i mentora koji već sad pohađaju mnoge edukacije, a krenula su i stručna usavršavanja. Dok su naši vrijedni kuhari motali tortilje, naši nastavnici posluživanja i mentori putovali su u Bordeaux gdje će iduća dva i pol mjeseca učiti i usavršavati se za vinskog konzultanta i savjetnika sommeliera.

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Dom učenika ugostiteljsko turističke škole

Grgura Čevapovića 26 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr