Na radnom sastanku u Inkluzivnoj kući Zvono - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Na radnom sastanku u Inkluzivnoj kući Zvono

14 rujna, 2021

Održali smo radni sastanak s udrugom djece i mladih s poteškoćama u razvoju – Inkluzivnom kućom Zvono koja nam je partner u projektu UP.03.3.1.05.0006 VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva. Udruga Zvono osnovana je 2003. godine i pruža pomoć roditeljima djece i mladih s teškoćama u uključivanju u sustav socijalne skrbi i odgojno-obrazovni proces.

Provodeći program prevencije institucionalizacije udruga ima osiguran rad mobilnog stručnog tima koji se sastoji od rehabilitatorice, psihologa, socijalnog radnika i psihijatra koji koordinira djelatnike u odgojno-obrazovnom procesu, roditelje i djecu s poteškoćama i osigurava podršku kod uključivanja djece u odgojno-obrazovni proces.

U svakodnevne aktivnosti udruga Zvono uključuje oko 25 mladih i odraslih osoba s intelektualnim teškoćama, petnaestak djece predškolske i školske dobi koje uključuje u redovan odgojno – obrazovni sustav te oko trideset mladih uključenih u programe za mlade koji provode. Udruga ima preko 30 osobnih asistenata koji rade s korisnicima.

U okviru projekta zajedničkim snagama razvijamo individualizirani program -program „po mjeri“ za osobe s invaliditetom pod nazivom „Pomoćni priprematelj jednostavnih jela i slastica“. Radnu skupinu čini stručni tim udruge Zvono, djelatnici našeg RCK: nastavnici struke, Karijerni centar sa stručnom službom sastavljenom od pedagoga i psihologa, nastavnici opće obrazovnih predmeta, pet partnerskih škola i mentori kod poslodavaca.

Ovaj program razvijamo u cilju uključivanja osoba s invaliditetom u zanimanje s kojim će postizati najpovoljniji radni učinak. Znanja i vještine stjecat će kroz teorijski dio programa dok će praksu stjecati u radno-rehabilitacijskom centru Udruge uz svu dostupnu prilagođenu opremu i infrastrukturu kako bi se osnažile i pripremile za zapošljavanje. Za sve nastavnike, mentore i stručne službe planiramo i dodatne edukacije u cilju podizanja razina znanja i vještina kako bismo budućim polaznicima omogućili najbolju stručnu podršku pri integraciji u radnu i životnu okolinu, a plan nam je izraditi i priručnik s video materijalima u kojem će biti zastupljeni primjeri dobre prakse i predstavljat će dodatni izvor podrške za rad s učenicima s teškoćama i osobama s invaliditetom.

Ovim obrazovnim programom nastojat ćemo omogućiti i olakšati uključivanje u zajednicu i tržište rada svim polaznicima i korisnicima s težnjom da se osiguraju jednaki uvjeti za sve društvene skupine i anulira socijalna isključenost.

 

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr