Mala škola pripreme zdravih obroka - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Mala škola pripreme zdravih obroka

12 listopada, 2021

U ponedjeljak 11. listopada 2021. godine Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo, partnerska škola našeg RCK na projektu VirtuOS,  održala je prvu radionicu projekta „Mala škola pripreme zdravih obroka“. Ciljevi ovog projekta i suradnje s Osnovnom školom Josipa Antuna Ćolnića je edukacija učenika osnovne škole o pravilnoj prehrani te pripremi zdravih obroka, a ujedno služi promociji zanimanja za koja obrazujemo.

Učenici škole (1K, 2K, 3K, 3C/M/P, 4PT, 2 C/M/P) su uz mentorstvo svojih nastavnika (N.Kokalović, D. Scharmitzer, M. Klepo, M. Katilović, I. Platužić, M. Breulj, M. Batori, S.Hajduković M.Tosenberger Andrić) još jednom potvrdili svoje sposobnosti i kreativnost te osmislili mnoštvo zanimljivih teorijskih sadržaja, ali i obroke koja će mališani moći samostalno pripremiti. Uzimajući u obzir nutricionističke smjernice (dob, različitost, prehrambene potrebe djece školske dobi, sezonske namirnice, lakoća izrade obroka, posebne prehrambene potrebe – učenik s dijabetesom), kreirali su zdrave i maštovite obroke koji se mogu poslužiti za doručak i međuobrok. Gosti su bili učenici 3.B razreda.

U praktičnom dijelu na tri radne jedinice uz mentorstvo starijih kolega učenika, djeca su pripremala: hamburger peciva od cjelovitog pšeničnog brašna, smoothie od banane i jabuke s chia sjemenkama te vesele voćne ražnjiće. Nakon pripreme vlastitih peciva, djeca su si po izboru pripremala zdravi doručak slažući minimalno dvije vrste povrća u svoj zdravi hamburger. Osim toga, učenici Srednje škole Antuna Horvata su im pripremili i čips od jabuke i čoko lizalice od jabuke.

Učenici 3.B razreda ispričali su što su pripremali i na kraju najradije kušali.

– Ivana: „Bilo mi je najzanimljivije kad smo radili hamburgere, bili su jako ukusni.“

– Petar: „Najbolji mi je bio smoothie, jer sam sam rezao voće, mrvio i miksao. To mi je bilo baš zanimljivo.“

– Antun: „U svoj hamburger  stavio sam malo salame, malo ove zelene kao trave, paprike i krastavce. To mi je bilo najbolje.“

– Sara: „Najzabavnije mi je bilo raditi voće na štapiću, a najukusniji su mi bili hamburgeri.“

Malim gostima i njihovim nastavnicama opisali su zanimanja koja su vezana uz ove radionice o zdravoj prehrani i mogućnostima kasnijeg obrazovanja u RCK VirtuOS, te provedbu novih i moderniziranih obrazovnih programa koje će biti moguće pohađati. Sudjelovanjem u ovim radionicama možda će nekome pomoći u odabiru budućeg zanimanja kada za to dođe vrijeme.

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr