Kroz Noć knjige glagoljicom u pokretu, pismu i jelima glagoljaša - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Kroz Noć knjige glagoljicom u pokretu, pismu i jelima glagoljaša

26 travnja, 2022

Naši učenici i nastavnici Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek sudjelovali su jučer, 25. travnja u prvoj Noći knjige, koju je organizirao Kineziološki fakultet Osijek pod nazivom Slušaj, kušaj, piši. Kako je tema bila glagoljaštvo i glagoljica, pripremili su jela iz stare glagoljaške knjižice recepata te su oživjeli stoljećima stara samostanska jela. Riječ je o jednostavnim jelima od krumpira, slanutka, graha, staroga kruha, najčešće su to bila bezmesna jela, ali su za to imali finu slasticu od suhih smokava, orašastih plodova podlivenih sokom agruma i zaslađenih medom. Učenici 1. k s nastavnikom kuharstva Damirom Abramićem pripremali su Fratarsku čičadu (kašu od slanutka i krumpira), Pastirski krunpir (krumpir s rikolom i maslačkom) i Fažol naš svakdašnji te desert Kolubicu (gore navedena slastica), a učenici 3. h razreda s nastavnikom kuharstva Ivanom Gašpićem pripremili su Panadu (kašu od staroga kruha) za braću i težake koji moraju teško raditi  te su izradili Glagoljašiće, keksiće u obliku glagoljice po kojima je naša škola poznata.

Osim pripremanja jela zanimljivo im je bilo, kažu, čitati stare recepte koji su detaljno i duhovito opisani.

Bogat je program Noći knjige obuhvaćao predavanje o glagoljaštvu i glagoljici prof. dr.sc. Milice Lukić „Slovokret“ kojem su nazočili naši učenici s voditeljicom knjižnice RCK UTŠO Ksenijom Kesegi Krstin. Nakon predavanja uslijedila je radionica oblikovanja/pisanja glagoljičnog pisma pokretom, što su dočarali studenti Kineziologije, a nakon toga su s učenicima Graditeljsko-geodetske škole i naše škole učili pravilno ispisivati glagoljicu. Pri tome su im pomagali studenti s Filozofskog i Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti.

Uz prikaze fratarskoga života, načina i vremenu objedovanja te stručnoj analizi nutritivnih vrijednosti samostanskih jela, kušala su se jela s lijepo dekoriranih stolova i uz srednjovjekovnu glazbu, a nakon objedovanja, čitani su ulomci iz knjige AZ Jasne Horvat.

Noć knjige povezao je glagoljicom nekoliko školskih i osnovnoškolskih ustanova, učenike, studente, nastavnike i profesore. Program Slušaj, kušaj, piši realizirali su zajednički Kineziološki fakultet Osijek, Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola, fakultete za Odgojne i obrazovne znanosti Osijek, Filozofski fakultet Osijek, Graditeljsko-geodetska škola i Prehrambeno-tehnološki fakultet.

 

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr