Gastrofestival Nitra 2023 - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Gastrofestival Nitra 2023

27 ožujka, 2023

Sudjelovali smo na 13. Međunarodnom natjecanju Gastrofestival Nitra 2023. koje je trajalo od 21. do 24. ožujka 2023. Tema ovogodišnjeg festivala bila je „Mala pčela – veliko čudo prirode“.

Prvoga dana bilo je svečano otvaranje festivala nakon čega su se ekipe predstavile po školama te prezentirali svoju destinaciju, odnosno kraj iz kojeg dolaze kao i enogastronomiju.

U disciplini posluživanje svečanog menija natjecale su se Sara Užanicki i Mihaela Kojčinović pod mentorstvom nastavnika Robertina Marinjaka i osvojili su prvo mjesto i zlatnu medalju, a a u kuharstvu su se natjecale Nives Prša i Marija Vidaković pod mentorstvom nastavnika Miroslava Balažića i osvojili su srebrnu medalju.

Meni koji su pripremali sastojao se od predjela „Pozdrav iz Slavonije“ koje je obuhvaćalo namaz od čvaraka, spužvasti biskvit, satricu u omotaču od vučenog tijesta, kremu od pečene paprike, konzervirane papričice i mikro bilje uz koje je poslužen Chardonay sur lie, Grand selection Vinarije Antunović iz 2017. godine. Zatim je poslužena krem juha od bundeve i crvene leće, a poslije juhe slijedilo je glavno jelo „Slavonska rapsodija“ koja se sastojalo od svinjskg filea, pirea od kukuruza, tamnog umaka uz kuhanu brokulu, sotirane gljive i mrkvu uz koji je Poslužen Pinot crni premium, Vinarije Kalazić.  Kao desert poslužena je „Medena pita“ od meda, bavarske kreme, hrskavog biskvita te kuli od jagoda uz Traminac Principovac iz 2021. godine. Za kraj, poslužena je medica, Badel.

Među uzvanicima za svečanim stolom sjedili su veleposlanik Republike Hrvatske Aleksandar Heina i veleposlanica Republike Austrije u Slovačkoj Republici i bili su oduševljeni umijećem obje ekipe.

Iskrene čestitke našim učenicima i mentorima!

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr