Edukacija nastavnika i mentora na prestižnoj sommelierskoj akademiji u Bordeauxu - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Edukacija nastavnika i mentora na prestižnoj sommelierskoj akademiji u Bordeauxu

30 srpnja, 2021

Prošlo je sedam tjedana od odlaska naših nastavnika i mentora kod poslodavaca u Bordeaux, najprestižniju vinsku regiju na usavršavanje i specijalizirano školovanje u Cafa Wine School, jednu od najjačih akademija ovog tipa u Francuskoj.

Naših 10 polaznika koji se educiraju u sklopu projekta VirtuOS, njih trojica iz RCK Ugostiteljsko-turističke škole, Osijek i to nastavnici ugostiteljskog posluživanja: Robertino Marinjak, Ivica Brtan, Albin Smiljan, potom Ivan Išasegi nastavnik stručno-teorijskih sadržaja poljoprivrede iz partnerske Obrtničke škole Antuna Horvata iz Đakova, te mentori kod poslodavaca: direktori/voditelji odjela hrane i pića, vinari, komercijalisti i konobari: Dražen Paradžik – Hotel Osijek, Zoran Vorkapić – Hrvatske šume, UŠP Osijek, Branimir Turk  – Vina Antunović, David Hrkač – Hotel Sheraton, Dalibor Vukašinović – Čingi Lingi čarda i  Mirko Prijić – Restoran Crna Svinja školuju  se kroz 11 modula koji obuhvaćaju: vinogradarstvo i enologiju, tehnike kušanja i organoleptiku, francuska vinogorja, svjetska vinogorja, alkoholna i druga pića, posluživanje, vinsku industriju i zakonodavstvo, marketing u vinskoj djelatnosti, tehnike marketinga, vinski turizam i događanja te predmetnu nastavu.

Iza njih su apsolvirana područja: povijest vina i vinove loze, vinogradarstvo, podrumarstvo, tipologija nasada i vrste vinove loze, apelacije regionalnog i mikro karaktera, proizvodnja bijelih, rose, crvenih, pjenušavih i fortificiranih vina, Francuska po regijama, zakonska legislativa, vinske zemlje Europe – zakoni i podjela po regijama te također druga alkoholna pića: cognac, aramagnac, tequila, vodka, whisky i rum. Nastava je podijeljena na teorijski i praktični dio. Teorijski dio odvija se u suvremeno opremljenim prostorima akademije, a praktični na terenu i to u okviru obilazaka vinarija, podruma, vinograda, vinoteka i muzeja. Predavanja se održavaju svakoga dana od 9-17 isključivo na engleskom jeziku, a predavači su renomirani vinolozi, vrhunski sommelieri, marketinški stručnjaci te stručnjaci iz područja vinskog turizma.

 

Stalni fokus na obrađeni sadržaj iniciraju kontinuirani ispiti stečenog znanja na tjednoj bazi, što će im ujedno olakšati završni ispit na osnovu kojeg će postati Wine consultant/conseiller en sommellerie, zvanje priznato i prepoznato u cijelom svijetu.

Naši nastavnici i mentori kod poslodavaca prva su generacija koja stječe ovakvu vrstu naobrazbe na prestižnoj francuskoj akademiji iz područja sommelierstva, svaki od njih ponaosob zadovoljio je osnovne preduvjete za školovanje, od visoke razine engleskog jezika, do stručnih preduvjeta i poslovnog iskustva na temelju kojih su procjenjivani, te odabrani i prihvaćeni za naobrazbu od strane stručne komisije na samoj akademiji. Svoje znanje prenosit će u okviru našeg Regionalnog centra kompetentnosti nastavnicima struke, učenicima, kao i ostalim dionicima iz područja posluživanja, vinarstva i vinogradarstva u okviru edukacija koje ćemo organizirati.

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr