Studijski posjet CAST Alimenti
Ostale vijesti
U organizaciji naše škole, a u sklopu provedbe projekta VirtuOS bili smo na studijskom putovanju od 18.-21. travnja s ciljem uspostave suradnje i razmjene iskustva s Cast Alimenti, centru za umjetnost, znanost i tehnologiju prehrane. Suradnja započeta inicijalnim sastankom na međunarodnom sajmu SIGEP 2022. u Riminiju otvorila je mogućnost za definiranje zajedničkih točaka suradnje kao i organizacije priprema učenika za natjecanje iz područja slastičarstva i kulinarstva.
CAST Alimenti izložio je programe obrazovanja koje se provode unutar instituta kao i pripreme natjecanja za učenike iz područja slastičarstva i kuharstva s detaljnim prijedlogom vrsta priprema i predavača kao i organiziranih posjeta dionicima koji će jasno pokazati sve elemente pripreme učenika za natjecanje (upoznavanje sa hranom i postupcima proizvodnje kao i prezentacija iste).
Svaka od škola partnera predstavila se sa svojim djelovanjem i ključnim aktivnostima rada, dok su voditeljica projekta i ravnatelj Kristek predstavili aktivnosti u okviru projekta VirtuOS.
Sukladno tome u suradnji s CAST Alimenti organiziran je posjet tvornici proizvodnje tjestenine Valdigrano kako bi se dobio uvid u postupak proizvodnje namirnica, različitost i posebnosti iste kao i postupak racionalnog korištenja namirnica. Organiziran je i posjet obiteljskog vinariji San Michele kako bi se dobio uvid u važnosti povezanosti obrazovnih institucija i malih proizvođača kao osnova gospodarskog rasta i razvoja.
Posjet strukovnoj školi Istituto Superiore Andrea Mategna organiziran je kao posjet državnoj strukovnoj školi iz područja ugostiteljstva i turizma kako bi se raspravilo o mogućnostima suradnje i razmjenu iskustva između škola.
Posjet je označio početak suradnje s ključnim dionicima u području slastičarstva i kulinarstva na europskoj i svjetskoj razini koji će nastavnicima ali i učenicima omogućiti uvid u nove trendove, znanja i metode rada.