Tjedan VirtuOS-a
Ostale vijesti
Iza nas je aktivni tjedan VirtuOS-a tijekom kojeg smo zajedno s partnerskim školama organizirali regionalnu manifestaciju u kojoj je sudjelovalo više od 500 sudionika – učenika i nastavnika iz više od 20 strukovnih škola, predstavnika ugostiteljsko-turističkih tvrtki, ustanova i institucija, održano je preko 20 radionica, 2 natjecanja, 2 školske obljetnice, dok se cijela manifestacija odvijala na području 4 županije Istočne Hrvatske.
Sve je započelo međunarodnim natjecanjem slastičara 5. Zlatnim orahom na kojemu smo bili suorganizatori uz Udrugu kuhara i slastičara grada Slatine.
U Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata obilježena je 136. obljetnica i početak rada u praktikumima za pekarstvo i slastičarstvo, kuharstvo i mesarstvo čija je oprema nabavljena u okviru EU projekta RCK VirtuOS.
U srijedu, 08. ožujka održano je drugo regionalno natjecanje učenika u području barskog poslovanja „Junior Barmen kup VirtuOS 2023.“ memorijalnog karaktera u spomen na nastavnika Zlatka Dundovića. Isti dan održana je i radionica pripreme učenika za Worldskills natjecanje “Kušanje kave od zrna do šalice” koju su proveli najpoznatiji baristi iz Franck-a.
Povodom Međunarodnog Dana žena, u školskoj knjižnici se održao Panel o predrasudama o muškim i ženskim zanimanjima pod nazivom “Mogu sve što i ti!”, dok se u partnerskoj Strukovnoj školi Virovitica održala radionica „Mediteranska kuhinja“.
Obilježavanje Dana Ugostiteljsko-turističke škole, točnije 67. obljetnice nastavljeno je 09. ožujka 2023. Tijekom cijelog dana održane su radionice, paneli, posjeti/vođene ture: Čokoladna radionica, Kuharska radionica “Izrada pralina”, Food styling i fotografiranje hrane, Vinska radionica za nastavnike, Ima li razlike između poduzetništva i menadžmenta, Moderna hrvatska kuhinja, Društvene igre prije i sada, Matematički mix, Financijska pismenost, Posjet Azilu za pse (projekt MentOS), Županijsko natjecanje iz francuskoga, Pivska tura po Osijeku, Ugostiteljstvo i turizam bez predrasuda, Obilježavanje Dana kuhara i konobara, Story Maps – korištenje Field Maps aplikacije, Povijest pizze, Natjecanje u pikadu, Stvaranje umjetničkih djela pomoću umjetne inteligencije, Pizza, Napitci na bazi espressa, Inklutour radionica “Postupanje s gostima s invaliditetom”, kao i priredba bogatog kulturno-zabavnog programa u školskoj dvorani, nakon koje je uslijedio domjenak koji su pripremili naši učenici i nastavnici i na kojemu smo se zahvalili našem domaru Sjepanu Kristeku koji je otišao u zasluženu mirovinu.
VirtuOS tjedan završio se s aktivnosti Srednje strukovne škole Vinkovci u kojoj je održana radionica za učenike i nastavnike „Istraživači baštine“.