Dolores Grahovac, strukovna nastavnica
Ostale vijesti
Predstavljamo strukovnu nastavnicu Ugostiteljskog posluživanja koja je ujedno bivša učenica naše škole. Kako je tekao njezin karijerni put možete pročitati u intervjuu.
- Ime i prezime: Dolores Grahovac
- Trenutno zaposlenje: Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, strukovna nastavnica ugostiteljskog posluživanja
- Godina završetka školovanja: 2008.
- Kada ste shvatili da želite upisati ovo zanimanje? Tijekom studentskih dana sam shvatila da želim podučavati u srednjoj školi, ali ne u bilo kojoj, već u ovoj u kojoj to danas i činim. Nekoliko godina prije zaposlenja na sadašnjem radnom mjestu, bila sam na razgovoru za drugo radno mjesto u istoj školi i rekla sam ravnatelju točno ovim riječima ˝Možda neću dobiti ovaj posao, ali ću doći raditi u ovu školu, za godinu dana, dvije ili pet. Ja ću ovdje biti nastavnik˝. Netko bi možda rekao da je to poprilično umišljeno, no ja sam vjerovala u sebe, svoju želju i svoj cilj! Upravo zbog toga savjetujem svim svojim učenicima – Nikada ne odustajte od svog cilja!
- Nastavnik/ca struke koja Vam je predavao/la u školi: Ugostiteljsko posluživanje predavao mi je Robertino Marinjak
- Što Vam se najviše svidjelo u školi? U školi mi se najviše svidjela mogućnost odrađivanja praktične nastave na kojoj sam stekla jako puno iskustva i mogućnost zarađivanja koju i današnji učenici imaju.
- Opišite ukratko poslovni put od završetka srednjoškolskog obrazovanja do današnje pozicije. Nakon srednjoškolskog obrazovanja upisala sam Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji gdje sam završila diplomski studij i stekla titulu magistre ekonomije u turizmu i ugostiteljstvu. Do današnje pozicije prošla sam niz raznovrsnih poslova od rada u putničkoj agenciji Arriva do rada u visokokategoriziranim objektima, hotelu Bellevue na Malom Lošinju i hotelu Rixos Libertas u Dubrovniku gdje sam svoja znanja i sposobnosti brusila u poslužnom odjelu i odjelu domaćinstva.
- Što Vas najviše zanima iz struke? Što Vam se sviđa u struci? U mom poslu, najviše mi se sviđa, a ujedno i najviše raduje, prenošenje znanja i iskustva na mlade generacije. Osim obrazovnog dijela, veliki fokus mi je na odgojni dio jer smatram da je učenike potrebno osnažiti, pripremiti i dati im vjetar u leđa za sve ono što ih čeka nakon srednjoškolskog obrazovanja.
- Koje su Vam vještine, znanja i savjeti najviše pomogli u karijeri? U karijeri su mi najviše pomogle komunikacijske vještine, spremnost na rad i učenje novih stvari, znanja u struci koje sam stekla tijekom srednjoškolskog obrazovanja i savjet koji sam često čula i koji bih i sama prenijela mladim ljudima – nikad ne odustajte od svojih snova.
- Koje mogućnosti nudi ugostiteljsko-turistički sektor u Slavoniji/Hrvatskoj kada je u pitanju zapošljavanje, napredovanje, karijera/razvoj? S obzirom da je konobar, nažalost, deficitarno zanimanje, smatram da nije problem naći posao, ne samo u Slavoniji nego diljem lijepe naše. Slavonija i Baranja je puna iznimno kvalitetnih i vrhunskih restorana gdje naši učenici odrađuju praktičnu nastavu i gdje nakon srednjoškolskog obrazovanja imaju priliku zaposliti se i razvijati u profesionalnom pogledu.
- Što biste poručili kolegama koji se danas školuju za rad u ugostiteljstvu i turizmu? Kolegama bih preporučila da ne odustaju od svojih ciljeva i vizija jer u ugostiteljstvu i turizmu ima jako puno mogućnosti za rad, osobni razvoj i napredovanje. Najbitnija je volja i ustrajnost i sva se vrata otvaraju!