CIPAR - VRUĆA ZEMLJA NEOBIČNIH OKUSA - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

CIPAR – VRUĆA ZEMLJA NEOBIČNIH OKUSA

1 listopada, 2021

Naše putovanje organizirano je u sklopu Erasmus+ projekta Climate change as fast as fashion II, a od 27. kolovoza do 6. rujna boravili smo na Cipru. Ova je reportaža kratak pogled na ovu neobičnu zemlju iz našeg, učeničkog kuta.

Na put smo krenuli vrlo dobro obučeni, no njihove temperature ipak su nas iznenadile. Prvi dojam koji smo imali došavši na Cipar bio je kao da smo u pustinji, sve je izgledalo osušeno i rijetko smo mogli vidjeti malo drveća. Putujući do mjesta u kojem smo odsjeli, zamijetili smo da Ciprani voze automobile lijevom stranom ceste zbog čega im je upravljač na desnoj strani.

Domaći su nas vrlo ljubazno dočekali, mogli smo ih pitati što god nam ne bi bilo jasno, no činjenica je kako Ciprani slabo govore engleski. Odmah smo dobili boce iz kojih smo trebali piti tijekom cijelog boravka. Putem do sobe natočili smo vodu iz aparata i bio je to prvi i zadnji put da ju pijemo jer imala vrlo neobičan okus . Ciprani su nam kasnije i sami priznali kako im se ne sviđa okus njihove vode. Hrana je također bila pomalo čudna, jela im se prilično razlikuju od naših. Nije previše začinjena, u svim obrocima jedu krumpir na različite načine, a  meso i umaci koji dolaze uz njih većinom su slatkastog okusa na što mi baš i nismo navikli. Ipak, bilo je dobro probati nove okuse.

Cipar je kao država ekološki osviještena i posvećena je strogoj brizi za okoliš. Primjer su bojleri koji se nalaze na krovovima kao i solarni paneli na struju te paneli za toplu vodu. Također, toaletni papir bacaju u kante, a ne wc školjke kako im se cijevi ne bi zaštopale.

Zanimljivost koju smo primijetili na Cipru je u tome da se većinom svi uglavnom druže za večerom te da jedu dosta kasno. Većina se restorana otvara tek nakon 20 sati. Osim toga, slušaju zaista različitu glazbu i na zabavama ne puštaju glazbu koja bi bila karakteristična za  njihovu kulturu. Ipak,  vole kada pjesma sadrži grčke ritmove.

Ovo je iskustvo bilo nešto potpuno novo za sve nas, veselimo se što ćete i vi u ovoj reportaži možda naučiti nešto novo o Cipru.

Lea Ušković i Ivona Klaić, 2. f

 

 

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr