#DENIM DAY 2023# - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

#DENIM DAY 2023#

25 travnja, 2023

Profesorice Silvija Bašić Palković, Sanja Klanac i psihologinja Tanja Kelava već četiri školske godine provode SNEP (Seksualno nasilje – edukacijski i preventivni program) program u našoj školi. SNEP program osmislio je Centar za žrtve seksualnog nasilja Ženska soba, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje podržali su implementaciju programa u srednje škole.

Ove školske godine radionice su se provodile od siječnja do ožujka, a borbu protiv okrivljavanja žrtava seksualnog nasilja završavamo obilježavanjem Dana nošenja traperica (26. travnja 2023.).

Pitanje je kako su traperice postale simbol borbe protiv seksualnog nasilja?

Prije trideset godina 18-godišnja djevojka iz Italije optužila je 45-godišnjeg instruktora vožnje za silovanje. Nakon prijave optuženik je uhićen i odlazi u zatvor. Nekoliko godina kasnije počinje žalbeni postupak u kojem optuženik tvrdi da se radilo o spolnom odnosu s pristankom. Talijanski vrhovni sud uvažio je žalbu tvrdeći da odvjetnici žrtve nisu iznijeli dovoljno dokaza koji bi išli u njezinu korist te da je žrtva nosila jako uske traperice koje silovatelj nije mogao skinuti bez njezine pomoći.

Jedna od pet osoba će doživjeti neki oblik seskualnog nasilja, a 90 % žrtava u trenutku kada im se dogodi to neće nikome reći. Veliki broj žrtava preživljeno nasilje nikada neće prijaviti zbog srama, straha od osude ili okrivljavanja.

Budi i ti podrška – nosi traper s višim ciljem!

 

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr