Kako uspješno učiti? - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Kako uspješno učiti?

25 rujna, 2024

Ako pitamo današnje učenike imaju li vremena za učenje, najčešći odgovor je: “Ne!”.  No, idemo vidjeti je li to doista točno.

  • Dan ima 24 sata, a tjedan ima 168 sati.
  • Zdrav san u adolescenciji treba trajati 8-10 h dnevno, tjedno 56-70 h
  • Škola u prosjeku traje 6 h dnevno, tjedno 30 h
  • Dnevno adolescenti provedu od 2-3 h u uređivanju, hranjenju i putovanju, tjedno 14-21 h
  • Prosječan adolescent na internetu i u druženju dnevno provede od 2-5 h, tjedno 14-35 h
  • Prosječan adolescent dnevno provede 1 h u pomaganju u kućanskim poslovima, tjedno 7 h

Ako zbrojimo najviše vrijednosti, dobivamo izračun koliko vremena se tijekom tjedna ipak može odvojiti za učenje.

70 + 30 + 21 + 35 + 7 = 163 što ostavlja točno 5 h za učenje tjedno!

Imajući na umu da je moguće odvojiti sat vremena dnevno za učenje, u daljnjem tekstu donosimo smjernice kako učinkovito učiti.

  1. ODABIR ODGOVARAJUĆEG MJESTA ZA UČENJE – pronađite mjesto na kojemu se osjećate ugodno i gdje je koncentracija najbolja. Ugasite sve što vam može odvlačiti pažnju (mobitel, televizor…).
  2. ORGANIZACIJA VREMENA – Pobrinite se da prije učenja pripremite sve potrebne materijale za učenje kako ne biste prekidali koncentraciju i dodatno gubili vrijeme. Prilikom organiziranja učenja koristite se Pomodoro tehnikom. Više o tehnici možete pronaći na poveznici   POMODORO TEHNIKA
  3. ODREĐIVANJE STILA UČENJA – tri su stila učenja (vizualni, auditivni i tjelesni). Otkrijte svoj dominantni stil učenja i metode rada prilagodite tome. Više o stilovima učenja pročitajte u brošuri KAKO USPJEŠNO UČITI – STILOVI UČENJA
  4. UPOTREBA RAZLIČITIH TEHNIKA/METODA UČENJA

ČPČPP METODA UČENJA

Prvi korak – Č = Čitati letimično: letimičnim čitanjem ćete dobiti najbolji mogući pregled teksta prije prelaska na detalje. Letimično čitanje sadržaja nam daje predodžbu o tome kako je knjiga sastavljena. Pročitajte predgovor i saznajte zašto je knjiga napisana. Na kraju svakog poglavlja često se nalazi sažetak koji je mudro pročitati na početku. Ako vas ovo ne zadovoljava, “preletite” štivo. Čitajte naslove i poneku rečenicu. Ako su prisutne tablice i slike dobro ih pogledajte. U većini slučajeva one su brze i sažete informacije.

Drugi korak – P = Pitati se: dobra su tzv. policijska pitanja: Tko? Kako? Gdje? Što? Kada? Zašto?

Ovim korakom ćete poboljšati koncentraciju jer se većina ljudi mnogo bolje sjeća činjenica koje su naučili kako bi odgovorili na neko pitanje, nego ono što su naučili napamet. Također, olakšavate i motivaciju jer postavljanjem pitanja otkrivamo vlastito neznanje ili slabosti te nestrpljivo očekujemo odgovore autora.

Treći korak – Č = Čitanje: imajte na umu da čitanje nije prvi nego treći korak.

Onaj tko želi postići bolje rezultate mora se držati sljedećih pravila:

Koncentracija – obje noge trebaju biti na podu, tvrda stolica je dobra pomoć za koncentraciju, čitajte što brže možete.

Pronaći glavnu misao – to je prva razina pri čitanju. Ako ne pronađete glavnu misao, druge razine nemaju bitan značaj.

Podcrtavanje i označavanje – preporučuje se korištenje markera s kojim se tekst jednostavno ističe. Podcrtava se ono što treba zapamtiti, odnosno ono što je novo o ono što pri ponavljanju želite uočiti na prvi pogled. Nemojte podcrtavati ono što već znate.

Aktivno čitati –  samog sebe uvijek ponovno podsjećati na to da želite razumjeti i zapamtiti pročitano. Pazite na tablice i ostale prikaze jer često slika prikazuje mnogo više od onoga što se riječima može iskazati.

Četvrti korak – P = Pamćenje vlastitim riječima: kada ste gotovi s čitanjem podignite pogled s knjige i svojim riječima ispričajte što je pisac želio reći. Ponavljanje vlastitim riječima poboljšava stupanj zapamćenosti. Nemojte učiti napamet!

Pamtiti pisanjem bilješki sa strane: pribilježiti vlastite primjedbe o glavnim mislima uz rub stranice. Glasno izgovarajte misli.

Peti korak – P = Ponavljanje: svaki put kada nešto naučite trebali biste pročitano odmah provjeriti. Tako ćete spriječiti da gradivo zaboravite već istog dana. Daljnja ponavljanja mogu uslijediti kasnije.

Najbolji način protiv zaboravljanja je ponavljati gradivo u određenim vremenskim razmacima: 2, 8 i 30 dana.

Svaki korak ove metode  važan je za uspješno učenje. ČPČPP metoda vam može pomoći da učinkovitije učite, ali kao i svaki drugi način učenja zahtijeva određeno vrijeme i trud.

 

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr