Ugodomci rasturaju na Filmskoj reviji mladeži i Four River Film Festivalu - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Ugodomci rasturaju na Filmskoj reviji mladeži i Four River Film Festivalu

23 rujna, 2023

Film “Bez veze” naše domske video skupine, dokumentarac koji se bavi temom prekomjerne upotrebe pametnih telefona kod mladih, ove je godine uvršten u program 28. Filmske revije mladeži i 16. Four River Film Festivala te smo dobili pozivnicu da osobno prisustvujemo kao predstavnici filma (jedna od autorica te mentorica skupine).

Ogromno je priznanje već sama činjenica da vam film bude uvršten u program festivala, kako su nam organizatori sami rekli, uz pojašnjenje da je izabrano samo šezdesetak filmova od prijavljenih 1446. 

Uz to, sudionici provedu pet dana u Karlovcu, s plaćenim smještajem, po cijele dane gledajući filmove; animirane, igrane, dokumentarne, hibridne, eksperimentalne, i družeći se s ljudima koji vole isto to, ali koji istovremeno dolaze iz različitih dijelova regije i svijeta, s različitim pogledima, interesima, znanjem i osobnostima, te vam na taj način šire vidike i vi neprestano učite nešto novo, nešto korisno, nešto što jedva čekate isprobati ili o tom možete samo sanjati – ali možete sanjati! Osim toga pohađali smo razne edukacije, radionice, panele i prezentacije o poticanju filmske pismenosti mladih, raznovrsnosti u filmovima, upoznali se s raznim alatima filmskog stvaralaštva, gledali vrhunske domaće i strane filmove, te imali priliku razgovarati s njihovim autorima, redateljima, snimateljima i montažerima. 

Zvuči sjajno? I jest. Naravno da je bilo naporno biti aktivan otprilike nekih 18 ili više sati dnevno pet dana za redom, jesti praktički istu hranu, biti neispavan jer se želiš družiti sa svim tim fascinantnim ljudima, mladima i onim starijim, ali nikako ne starim, i što ti mozak procesuira brdo informacija i slaže dojmove još danima nakon festivala, ali ovo je uistinu bilo nevjerojatno, prekrasno, informativno, zabavno i korisno iskustvo.

Jedino što to može nadmašiti je da, ne znam, pa… Osvojiš nagradu na festivalu.

A mi smo je osvojili. 🙂 Nagradu za najbolji dokumentarni film!

Gledali smo fenomenalne filmove i naših mladih amatera i profesionalaca. Čestitamo svima što su došli dokle su došli, molimo vas, samo nastavite stvarati i inspirirati koga god stignete da istražuju, razgovaraju, slušaju, gledaju, vide stvari iz drukčijeg kuta, iz šašavog kuta, tužnog, bolnog… S nagradama i bez njih. Nastavite se pokušavati izraziti i osjetite što drugi pokušavaju izraziti. Zrelost nekih mladih autora bila je zapanjujuća.

Čestitke našoj domskoj video skupini, koju su u vrijeme nastanka filma činile Petra Rakušić, Lea Ušković, Vanesa Tunanović, Ivana Matić, Emina Funjak, Mikelina Uglešić, Lucija Mendroš i Marija Marjančević. Cure, jako smo ponosni na vas i hvala vam na vašem entuzijazmu, predanosti, kreativnosti i otkačenosti!

Hvala svim našim domskim učenicama koje su pomogle u snimanju filma! 

I hvala organizatorima na sjajnom festivalu! Bilo je ludo i nezaboravno! A najveća hvala nekim starim i onim novostečenim prijateljima na predivnom druženju!

Filmska revija mladeži, kako joj i samo ime govori, nacionalna je revija srednjoškolskog filma i kao takva zapravo centralno mjesto hrvatskog srednjoškolskog filmskog stvaralaštva. Do 2007. godine organizacija (12 godina u kontinuitetu) selila se iz grada u grad, kada ju je na neodređeno vrijeme „u svoje ruke“ dobio Kinoklub Karlovac, koji je uz Hrvatski filmski savez, od tada ravnopravni organizator. O uspjehu karlovačkih izdanja najbolje govori činjenica o 4000 posjetitelja filmskih projekcija i preko stotinu mladih autora koji su doslovno pokorili grad!

Od 2008. godine u sklopu Revije organizira se i Four River Film Festival, međunarodna inačica, odnosno festival namijenjen srednjoškolskom filmu – jedinstven ne samo na području Hrvatske, već i cijele regije. Jer jedini je kriterij za prijavu filma isključivo srednjoškolski status autora. Time je Karlovac postao sinonim za filmsko stvaranje srednjoškolaca, odnosno prava srednjoškolska filmska meka! (preuzeto sa stranice festivala).

Film “Bez veze” možete pogledati na našem Youtube kanalu. Kliknite na poveznicu.

 

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr