Ugodomci na Filmskoj naSTAVi - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Ugodomci na Filmskoj naSTAVi

1 ožujka, 2024

 

Tek smo prošle godine saznali za Filmsku naSTAVu, pomno osmišljeni filmskoobrazovni program namijenjen prije svega srednjoškolcima, ali i studentima te srednjoškolskim nastavnicima.  Program se održava uz financijsku potporu Hrvatskoga audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Zaklade Kultura nova i Grada Zagreba te uz pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Partneri programa su Centar za kulturu i film Augusta Cesarca i kino Kinoteka te Privatna umjetnička gimnazija u Zagrebu.

Inače se održava u kinu Tuškanac, no kako se kino renovira, domaćin projekta ove godine je kino Kinoteka. Uz to, potpuno je besplatan i održava se tijekom školskih praznika. Fantastično je da tako nešto postoji i to je upravo ono što polaznicima naše video skupine treba. No naš problem je bio u tome što smo iz Osijeka; dakle, valjalo je osigurati smještaj i hranu za tih pet dana.

Zahvaljujući dobroti i kolegijalnosti Učeničkog doma Novi Zagreb, smještaj smo riješili, a prehranu su pristali pokriti roditelji. Ovom prilikom zahvaljujemo i jednima i drugima što su nam omogućili sudjelovanje na ovakvoj edukaciji.

Dakle, od 19.-23. veljače 2024. sudjelovali smo u programu Filmske naSTAVe u Zagrebu. Svaki dan od 10-14 gledali smo i sa stručnim voditeljima kritički smo promišljali, analizirali i interpretirali po jedan film te unaprjeđivali svoje filmsko znanje. Gledali smo ukupno pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih, a mlađim generacijama uglavnom nepoznatih filmskih djela koja pripadaju različitim žanrovima: Parazit, Treće poluvrijeme, Kum, Ustav Republike Hrvatske i Cabaret.

Puno smo naučili iz ovog neprocjenjivog iskustva i ovim se putem zahvaljujemo organizatorima, osnivačicama programa dr.sc. Ani Đordić i izv.prof.art.Jeleni Modrić, koje su ujedno i vodile program, kao i drugim voditeljima, Margareti Đordić, dr.sc. Iliji Barišiću te redateljici Sonji Tarokić.

U programu je sudjelovalo više od 220 polaznika iz 40 različitih srednjih škola i učeničkih domova.

Tradicionalno su naSTAVu posjetili i gosti iznenađenja. Projekciju višestruko nagrađivana filmskog hita Ustav Republike Hrvatske u režiji Rajka Grlića pratilo je i gostovanje glavnih glumaca Ksenije Marinković i Dejana Aćimovića. Zajedno su prepunoj kinodvorani prenosili svoja iskustva i pomogli približiti svijet oko kamera mladim filmskim entuzijastima.

 

„Nadam se da smo vas uspjeli barem malo zaintrigirati i potaknuti vašu ljubav prema filmu. Idite u kino i volite film. Film je nešto predivno, nešto najljepše na svijetu”, zaključio je redatelj i glumac Dejan Aćimović.

 

Kraj programa obilježen je dodjelom diploma za sudjelovanje za sve polaznike, a oni najaktivniji nagrađeni su i posebnim nagradama, između ostalih, sudjelovanjem u Žiriju mladih na Filmskoj reviji mladeži i Four River Film Festivalu u Karlovcu.

 

Obzirom da smo bili jedina grupa iz nekog daljeg mjesta, nas su istaknuli kao posebne goste i svakome od nas poklonili knjigu dr. A. Peterlića „Povijest filma“.

Osim kritičkog promišljanja, mi smo odlučili iskoristiti praznike da vježbamo i snimanje. Ponijeli smo opremu koju smo tek nedavno dobili te proveli popodneva snimajući i pregledavajući kadrove.

Sve u svemu, produktivno smo proveli praznike. Filmski.

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr