UGO DOM POBIJEDIO U SVOJOJ KATEGORIJI NA DUFF-U - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

UGO DOM POBIJEDIO U SVOJOJ KATEGORIJI NA DUFF-U

21 listopada, 2022

Naše učenice Emina Funjak, Tanja Lajčak, Ivana Matić, Petra Rakušić, Vanesa Tunanović, Mikelina Uglešić, Luna Uglik i Lea Ušković junački su nadišle sva ona „ne da mi se“, „spava mi se“, „ide mi se na kavu“, „ide/idu mi na živce“ i sl. i zajednički unutar naše video skupine snimile film „Domski virusi“. Trud je prošloga vikenda urodio i značajnim priznanjem – film je osvojio prvo mjesto među odabranim dokumentarnim filmovima u dobnoj kategoriji od 16 do 20 godina na Dubrovnik film festivalu (DuFF).

Selekciju je prošlo ukupno 50 filmova iz 16 različitih zemalja, s tri kontinenta. Filmovi su se natjecali u sljedećim kategorijama: igrani, animirani, dokumentarni (te su kategorije raspoređene u dvije dobne skupine, od 0-15 i od 16-20), te otvoreni i tematski.

Dobili smo poziv da osobno sudjelujemo u festivalu, koji je pokrio troškove smještaja i prehrane za dvoje sudionika (jednog mladog autora i odraslu pratnju, odnosno mentora). Festival je trajao četiri dana, od 13.-16. listopada, tijekom kojih je održano ukupno devet projekcija te nekoliko radionica i drugih zanimljivih aktivnosti. Ovim putem želimo zahvaliti svojim domaćinima na gostoprimstvu, jer su se zbilja potrudili i pružili nam jedan vrhunski događaj i neprocjenjivo iskustvo. Osim smještaja  i prehrane, organizatori su nam omogućili besplatan prijevoz autobusom po Dubrovniku tijekom 3 dana, ulaznice za gradske zidine, kartu za žičaru, besplatan ulaz u pojedine muzeje, galerije i druge kulturne ustanove, te popust za pojedine turističke sadržaje.

Također smo imali priliku upoznati i mnoge druge zaljubljenike u film i filmsko stvaralaštvo, što će nam ostati u posebnom sjećanju. Nadamo se i radujemo ponovnom susretu.

Sama činjenica da je naš film uvršten u program festivala za nas je bila ogromna čast. Prilika da osobno prisustvujemo (opet zahvaljujući organizaciji festivala) i dobijemo jedno prekrasno iskustvo, vidimo tuđe radove, učimo jedni od drugih i sklapamo prijateljstva s drugim filmoljupcima za nas je bila nagrada već sama po sebi, tim više što smo mi bili tu, a čitava naša ekipa koja je radila na filmu i zaslužila biti ondje nije bila ondje. Osim toga, filmovi koje smo gledali na festivalu za nas su bili odlični te se ni najmanje nismo nadali da ćemo išta osvojiti. Biti dio cijele te priče bila je dovoljna nagrada.

Trenutak prije proglašenja najboljeg dokumentarnog filma od 16-20, okrenula sam se Luni i rekla ime filma koji se meni najviše svidio. A zatim je Boško Picula, koji je vodio proglašenje, pročitao naziv „Domski virusi“. Bili smo šokirani do te mjere da je Luna jedva hodala do pozornice, a meni se od sreće i uzbuđenja mobitel (kad sam se sjetila uopće izvaditi ga da snimim preuzimanje nagrade) po prvi put tresao u inače mirnoj ruci.

Bile smo toliko sretne i ponosne da nam ni 15-satno putovanje autobusom do Osijeka nije ubilo raspoloženje. Bar ne potpuno. 😊

Nagrada i ohrabrujuće riječi žirija svakako su nam ogromna motivacija da radimo još bolje i marljivije.

I želim čestitati i zahvaliti cijeloj video skupini na volji, upornosti, predanosti, na svakom trenutku kad su nadišli ono „ne da mi se“, „spava mi se“, „ide mi se na kavu“, „ide/idu mi na živce“ i sl., što su radili zajedno, što su bili dobar primjer jedni drugima, što su stvorili fenomenalnu atmosferu na snimanju, što su mene bezbroj puta nasmijali do suza, inspirirali i pokazali da se na njih može osloniti. Emina Funjak, Tanja Lajčak, Ivana Matić, Petra Rakušić, Vanesa Tunanović, Mikelina Uglešić, Luna Uglik, Lea Ušković, hvala vam na predivnoj suradnji, ponosna sam na vas! Isto tako, jedna od stvari kojom se ponosimo u ovom filmu jest to da je cijeli dom sudjelovao u njemu, na ovaj ili onaj način. Zato hvala svim domskim curama na podršci, stvarno to ne bismo mogli izvesti bez vas i ova nagrada pripada i vama.

 

Dijana Tomašević

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr