Svjetski dan zaštite okoliša – malim navikama možemo postići puno - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Svjetski dan zaštite okoliša – malim navikama možemo postići puno

4 lipnja, 2021

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu posvećene okolišu, koja je održana 1972. godine. Na njoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda – UNEP. Na taj dan se diljem svijeta potiče svijest o okolišu, ističu se glavni problemi te se usmjerava politička pozornost na njih, ali omogućuje i pojedincima da shvate vlastitu odgovornost i ulogu u očuvanju okoliša te djelovanju u području održivog razvoja.

Naši nastavnici s učenicima u Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole unatoč pandemiji COVID-19 vode računa o zaštiti okoliša i održivom razvoju. U školi se već godinama razdvaja otpad, a kako od 2005. godine nosi status Eko škole, učenici s nastavnicima sudjeluju u brojnim akcijama poput čišćenja okoliša u gradu Osijeku, izradi prezentacija i u radionicama. Protekla i ova godina jesu usporile navedene aktivnosti, no ipak se radi. Učenici 3. f razreda na nastavi engleskoga jezika s nastavnicom Sašom Jakšić pripremili su filmiće o nacionalnim parkovima – Plitvičkim jezerima i Kornatima, a učenici su izradili i prezentaciju o zaštićenoj crnoj rodi koja obitava u Kopačkom ritu i predstavili je u svom projektnom danu. Kako i svijest o nebacanju hrane, znači osviještenost u zaštiti okoliša jer svjetska proizvodnja hrane uništava 80 posto šumskog pokrova u svijetu, uzrokuje stvaranje i emisiju 30 posto stakleničkih plinova (najveći krivac za gubitak bioraznolikosti), naši nastavnici Danijela Josipović i Ivan Gašpić s učenicima pripremaju projekt o recikliranju hrane. Prijavili su ga na natječaj Ministarstva poljoprivrede „Hrana nije otpad i ja mogu utjecati“. Osmišljavaju recepte koji ostatke hrane i hrane pred istekom roka pretvaraju u prava i nutritivno vrijedna jela.

Iako u našoj školi cijele godine radimo na očuvanju okoliša i podižemo svjesnost, možemo i sami preispitati svoj odnos prema prirodi, pogotovo u novonastaloj situaciji. Ono što svi možemo je koristiti višekratne, platnene vrećice prilikom kupovine, razdvajati otpad, više se kretati pješice ili biciklom te koristiti javni prijevoz, ne bacati otpatke u prirodi. Mogućnosti je mnogo, samo treba izabrati biti svjesni.

Na poveznicama možete u kvizu provjeriti svoj ekološki otisak i pogledati što su naši učenici radili.

https://footprint.wwf.org.uk/questionnaire#/questionnaire

CRNA RODA

https://drive.google.com/file/d/1xYO4eavPG_5ZcH9BoiVANB2XmhfV9r5w/view

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr