SADNJA STABALA JAVORA I VOĆAKA JABUKA - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

SADNJA STABALA JAVORA I VOĆAKA JABUKA

15 svibnja, 2023

Učenici Doma učenika Ugostiteljsko-turističke škole mogu se pohvaliti da su unazad desetak godina posadili nekoliko desetaka stabala.

Budući da Dom nema zemljište po kojem bi učenici sadili stabla, svake smo godine ostvarivali suradnju s Gradom, drugim domovima i školama, te sadnjom U njihovim vrtovima i po parkovima grada zajednički doprinosili održivom razvoju.

Ove godine predstavnica Udruge „Posadi stablo, ne budi panj“ došla je čak iz Varaždina kako bi donijela sadnice i educirala učenike  o svim faktorima sadnje koji utječu na daljnji uspješan rast i razvoj stabala.

Udruga „Zasadi drvo ne budi panj“ u zadnje 4 godine osigurala je i posadila 250 000 stabala u školama i vrtićima diljem Hrvatske. Sudjelovanjem u ovim akcijama i naša je ustanova postala dio ove velike obitelji koja se bori za ljepši i zdraviji okoliš.

U dvorištu Ugostiteljsko-turističke škole, s štihačama u rukama, okupio se pozamašan broj učenika Doma i Škole kako bi zasadili aleju javora u predvorju i s istočne strane škole., a u dvorištu Doma, gdje  smo privremeno smješteni, sadnice jabuke.

Prije same sadnje dobili smo vrijedne informacije o sadnji koje ćemo zasigurno ponijeti u život. Gotovo svi učenici bili su iznenađeni novim saznanjima o podzemnom svijetu biljaka i životinja, njihovim međusobnim utjecajima i simbiozama, te o korijenskim sustavima koji su u međusobnoj interakciji i komunikaciji.

Naučili smo zašto je važan odabir tla i položaj biljke, koliko je optimalna udaljenost stabala i koliko je važna količina  svjetlosti i vlage. Naučili smo kako treba izgledati iskopina u koji polažemo mlado stablo, na koji način korijen zatrpati i njegovati.

Edukacijom smo zaključili da životnu mudrost možemo ponajprije prikupiti ukoliko promatramo prirodu i imitiramo njezine cikluse. Naučili smo da smo i sami dio prirode i da boravak u prirodi i miris zemlje ima terapeutski učinak na čovjekovo zdravlje. Naučili smo da su priroda i čovjek jedna cjelina i da se čovjek prema stablima mora odnositi s posebnim poštovanjem i zaštitom.

Jedna nova dimenzija ljubavi učenika prema zemlji je rođena kao i spremnost da ponovo sudjeluju u sličnim akcijama.

Gabriela Poslon, prof.

 

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr