RADIONICA O ASERTIVNOJ KOMUNIKACIJI - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

RADIONICA O ASERTIVNOJ KOMUNIKACIJI

13 veljače, 2023

Potreba za komunikacijom je nešto s čim se rađamo, ali vještine komunikacije su definitivno nešto što se uči i uvježbava. Za nekoga tko živi u domu, te su vještine prijeko potrebne zbog pluralizma osobnosti, potreba i navika koje se nađu na istom mjestu u isto vrijeme i često je potrebno veliko strpljenje i zavidne komunikacijske vještine kako bi se sve te različitosti uvažile i našle zajednički jezik. Ono što smo primijetili jest da naše učenice, u nastojanju da izbjegnu sukob, često pribjegavaju pasivnom stilu komunikacije (stavljanje tuđih potreba ispred svojih, povlačenje na svoju štetu), koji se s vremenom zna pretvoriti u agresivni stil (stavljanje svojih potreba iznad tuđih), obično kad osobi „pukne film“ od „pametnog popuštanja“. Tko je kriv? Zapravo, nitko, jer nije bilo prave, iskrene komunikacije vlastitih osjećaja i potreba drugima.

Svi smo različiti i većina nas je toga svjesna, ili mislimo da smo toga svjesni, no nekako zaboravimo da to što smo različiti znači da različito doživljavamo stvari, da imamo različite potrebe te da ih različito i izražavamo. Kad bih imala euro za svaki put kad sam čula frazu „to se podrazumijeva“, bila bih vrlo bogata žena. Drugim riječima, učenice smatraju da tuđi umovi razmišljaju na isti način kao i one, prema tome, ako jedna nešto zna ili je odgojena na određeni način, očekuje da i drugi isto to znaju i tako se ponašaju.

No, nažalost, želimo li zbilja upoznati nekoga i spriječiti sukob, odnosno uspješno ga i mirno riješiti kad se dogodi, ne smijemo očekivati da se nešto podrazumijeva, već to jasno iskomunicirati.

Upravo zbog toga, održali smo radionicu na temu asertivne komunikacije, te podučili učenice kako se zauzeti za sebe istovremeno uvažavajući druge. Asertivna komunikacija nas uči da ponašanje gledamo odvojeno od osobe te da prilikom izražavanja koristimo tzv. „JA-poruke“, kojima komuniciramo drugima kakve osjećaje njihovo pojedino ponašanje izaziva u nama, te dajemo prijedlog kako bismo to mogli ubuduće riješiti.

„Formulu“ asertivne komunikacije možete vidjeti na primjeru kreativnih bookmarka koje smo napravili kao koristan podsjetnik za učenice.

 

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr