Putovanje učenica Doma u Split - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Putovanje učenica Doma u Split

27 lipnja, 2022

Život piše romane, a nama se dogodila bajka!

Iako je Split udaljen stotinama kilometra, niz godina Dom učenika Ugostiteljsko-turističke škole Osijek i Učenički dom Split, na obostrano zadovoljstvo njeguje uspješnu suradnju.

Sva ona energija koju su nosile mnoge prethodne generacije Doma učenika Ugostiteljsko-turističke škole u želji da otputuju na more, zaživjela je sredinom lipnja kada je 13 učenica bilo spremno putovati 30 sati da bi dobili 48 sati mediterana.

Kako bi dugo putovanje bilo opravdano, domaćin nam je ponudio još dva dana, pa smo u ovoj avanturi proveli punih 6 dana.

Mada smo cijeli jedan dan proveli u letećoj HŽ kapsuli, putujući smo  proveli nezaboravne sate života. U malom smo prostoru bili intenzivno usmjereni jedni na druge i prava je šteta što radost, veselje i sreća nemaju neku mjernu jedinicu da bi se mogao predočiti ovaj intenzitet zbivanja.

Nisu česte prilike za biti 16-satni promatrač (i sudionik) mladosti koja ima svoje zakonitosti, a uz to nose i zanimljive osobnosti. Već u prvim satima putovanja postali smo asimilirana i posve kompaktna zajednica gdje je svaka različitost samo dodatna prednost.

Disati cijeli dan isti zrak u nekoliko kvadrata, faktor je koji očito značajno utječe na povezivanje ljudi u neraskidivu cjelinu. 13 (+1) mladih dama dominiralo je prostorom; te su smijehom i zabavom osvojile cijeli vagon, i onaj do nas. I svi su putnici postali veseli putnici.

Slavili smo i Ivin rođendan! 18. lipanj se ionako ne može zaboraviti!

Koliko se toga može dobiti jednom zdravom interakcijom dobronamjernih ljudi, bez obzira na okolnosti i težinu!

HŽ osoblje nam je izlazilo u susret u svim našim potrebama. I posve besplatno 16-satno putovanje sa dva presjedanja! Čista Desetka!

U ponoć smo stigli u Učenički dom Split koji nam je pripremio takvu dobrodošlicu da je euforija postala još intenzivnija.

Posve me je ispunjavala iskrena i duboka radosti naših učenica.

Sve oko nas postalo je modro; u daljini, visini i dubini!

U večernjim smo satima kročili splitskom rivom i upoznali staru gradsku jezgru, da bi svi, bez iznimke i prema dogovoru, sutra u 5.30 u patikama i ruksacima bili u „lovu“ na marjansku zoru.  Ranim jutrom Marjanskim šumama orila se pjesma.

Nakon 10-tak km hoda umornim smo tijelima ponovo priuštili slano-solarno opuštanje.

Između dva aktivna odmora ubacujemo zadatke. S Učeničkim domom Split dogovorili smo radionicu u kojoj će naše učenice pokazati svoja umijeća pripreme zdravih međuobroka.

Ugodomski recept za izradu “zelenih kašastih sokova”  “prodali smo“ učenicima i studentima Učeničkog doma Split. Tajni sastojak velikih majstora ostao je tajni i nitko nije odgonetnuo da se sok u velikom postotku sastoji od svježeg kupusa.

Iskapili smo uzdravlje jedni drugima! Studenti rekoše; „Ovo je bolje od piva!“

U večernjim smo satima pripremili proteinski obrok od banana i zobenih pahuljica.

Poziv za odlazak na Cetinu izazvao je nevjericu; „Zašto na rijeku kad imamo more!?“ Teško je bilo riječima opisati koji im doživljaj jedna čista planinska rijeka može priuštiti. U autobusu za Omiš sjedile su učenice ispunjene skepticizmom.

Agencija Magic World Adventure u svom robinzkonskom kampu priuštila je našim učenicama nezaboravno popodne gdje su imale priliku osjetiti dio doživljaja raftinga na divljoj i hladnoj tirkiznoj rijeci. Učenice su priznale da im je današnji dan nadmašio sva njihova očekivanja i da se Cetini moraju ponovo vratiti.

 

„Brainstorming“ na zadnjem večernjem sastanku. Rađaju se još neke ideje! Ne prihvaćamo umor, uzimamo ručnike i u ponoć odlazimo po novi doživljaj – noćno kupanje. Zvijezde iznad nas i svjetlucavi planktoni oko nas posebna su čarolija.

 

Šesti dan je dan povratka, cjelodnevna vožnja. Vrijeme analize i slaganja dojmova. Do Zagreba putujemo zajedno, a u Zagrebu se raspoređujemo u vlakove koji voze učenice u raznim smjerovima prema njihovim mjestima stanovanja.

Prva skupina polazi; mašu i viču kroz prozor: “Trčite prof. k’o u filmovima!” ….

 

Spoznali smo „ključ“ Sreće i još puno toga!

Nedvojbeno je da prijatelji zajedno grade, stvaraju, daju i začin i smisao jedni drugima.

Prijateljstvo UČENIČKOG DOMA SPLIT i UGO DOMA OSIJEK veliko je Stablo koje godinama stasa i koje njegujemo obostrano.

Plodovi tog dvodomskog tandema su mnoge generacije koje gravirane zajedničke trenutke već dugo nose sobom po svijetu.

Mališani koji će u domove u budućnosti tek doći bit će u prilici okusiti Bitno: Prijateljstvo!

Djeca koja prođu iskustvo života u srednjoškolskim domovima izrastu u Bića koja svijetu donose zrnje Ljudskosti.

Gabriela Poslon, prof.

 

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr