Sudjelovali smo na svjetskom Worldskills natjecanju u Luzernu - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Sudjelovali smo na svjetskom Worldskills natjecanju u Luzernu

2 studenoga, 2022 | Natjecanja

Daniel Glogač, učenik 3. d razreda smjer kuhar i mentor Ivan Kelava, strukovni nastavnik kuharstva predstavljali su Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko – turističku školu u disciplini kuharstvo na posebnom izdanju WorldSkills Competition 2022. od 19. do 27. listopada. Ovo natjecanje koje se odvijalo u Luzernu, službena je zamjena za WorldSkills Shanghai 2022. a koje je u svibnju otkazano zbog pandemije koronavirusa.

Natjecanje se provodilo kroz četiri modula:

  1. pripremni radovi
  2. gotovljenje toplog predjela, salate, glavnog jela, laktovegetarijanskog jela i kruha
  3. Skills test/test vještine
  4. Izrada deserta

Po dolasku natjecatelji su imali organizirani izlet u Luzern dok su mentori sudjelovali u radnoj skupini za finalno oblikovanja zadataka i osposobljavanje za sudce na natjecanju. Natjecateljima i mentorima pojašnjena su pravila natjecanja, a natjecatelje se prethodno upoznalo sa radom strojeva i prostorima gdje se održavalo natjecanje. Otkrivene su im dvije tajanstvene namirnice koje su bile predviđene u pripremi salate (dimljena puretina) i namirnica za desert (dinja), dobili su i informaciju o konkretnim zadatcima za test vještina. Idućeg dana natjecatelji su odabirali pet od deset ponuđenih namirnica od strane organizatora a koje su trebali uklopiti u jelo. Iduća četiri dana održalo se natjecanje kroz 4 modula koje je trajalo gotovo 4 sata svakoga dana.  Devetoga dana održana je završna ceremonija i podjela medalja za prva tri mjesta.

Na natjecanju je sudjelovalo 30 natjecatelja do 23 godine iz cijeloga svijeta što ovo natjecanje čini još zahtjevnijim jer se natječu natjecatelji različitih dobi i različitog stupnja obrazovanja. Stoga je naš učenik Daniel Glogač imao i pripreme s mentorom kod poslodavca Ivanom Đukićem tijekom ljetne praktične nastave, te pripreme krajem rujna i tijekom listopada sa strukovnim nastavnikom Ivanom Kelavom. Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) organizirala je i trodnevnu Pripremnu radionicu WSC2022E koja je održana u Novom Vinodolskom na kojoj su sudjelovali svi sudionici iz RH.

Glavni zadaci natjecanja su prezentacija znanja, vještina i sposobnosti natjecatelja, stoga je priprema učenika bila vrlo zahtjevna a odnosila se na usvajanje stručne terminologije i namirnica na engleskom jeziku, samostalni rad u pripremi jela, obradi različitih vrsta mesa, pripremi jela od tjestenine i žitarica, korištenju suvremenih oblika termičke obrade, modernog načina serviranja jela, promišljanje i primjena maksimalnog iskorištavanja namirnica s ciljem smanjenja otpada te primjenu visokih standarda higijene, od osobne do higijene obrade namirnica.

Zahvaljujući upornosti i radu našeg Daniela koji je ovo natjecanje shvatio kao ulaganje u budućnost i poticaj te kao prvi važan ispit svog života kao i mentorima Ivanu Kelavi i Ivanu Đukiću koji su s Danielom puno radili i pripremali ga on je uspio savladati sve izazove, proširiti znanja i usavršiti vještine i natjecati se na ovako zahtjevnom natjecanju s jakom konkurencijom!

Iskrene čestitke Danielu i njegovim mentorima!

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr