Što čini kuharski talent - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Što čini kuharski talent

21 veljače, 2022 | Projekti

Kroz dugi niz godina naša je škola obrazovala generacije i generacije učenika u ugostiteljskim i hotelijerskim zanimanjima. Mnogi od njih danas su ugledni i uvaženi stručnjaci u svojim profesijama koji su razvili svoje talente i koriste ih kako bi unaprijedili svoj rad i stvorili inovacije u svojoj struci. Njihov rad je prepoznatljiv i služi kao uzor drugim ugostiteljima i hotelijerima. Odakle dolazi talent ovakvih stručnjaka?
Sve je započelo, dakako, u srednjoj školi. Prve vještine, znanja i početak razvoja talenta događa se na prvim satima strukovnih predmeta. Strukovni učitelji naše škole pažljivo motre i promatraju na koji način učenici usvajaju vještine i znanja i pomažu svakome učeniku da ovlada kompetencijama potrebnim za rad u kuhinji, restoranu ili hotelu. Često se dogodi da neki od učenika iznimno brzo i vješto ovladavaju vještinama i ubrzano počinju razvijati talente i velikim koracima grabe prema postizanju vlastite stručnosti. Sigurno poznajete nekoga od učenika naše škole koji su nastupali i pobjeđivali natjecanjima iz ugostiteljskih ili hotelijerskih disciplina. To su učenici koji su vrlo motivirani za učenje, vježbanje, učenici koji vole eksperimentirati i imaju široko znanje u struci i izvan nje.
Svaki nastavnik i strukovni učitelj na temelju svoje stručnosti i iskustva procjenjuje tko od učenika mogao biti idući kandidat za natjecanja, čiji se talenti mogu brusiti i tko može naučiti još nešto više.

Ovim pitanjem pozabavio se Ivan Alagić, nastavnik psihologije iz naše škole koji je odlučio doprinijeti kvalitetnijem prepoznavanju učenika s visokim potencijalima. U tijeku je njegovo istraživanje kojim, u suradnji sa strukovnim učiteljima kuharstva,  pokušava pronaći koje su to osobine karakteristične talentiranim budućim kuharima. U istraživanju sudjeluju učitelji kuharstva našeg i ostalih Regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva diljem Hrvatske. Okosnica istraživanja je ekspertna procjena učitelja kuharstva o tome koje osobine i kompetencije čine talentiranog kuhara. Kroz istraživanje će se na znanstveni način sistematizirati učiteljske procjene i u konačnici rezultirati instrumentom – upitnikom koji će učiteljima kuharstva koristiti kao alat u prepoznavanju potencijalno talentiranih učenika. Ovaj upitnik bit će mali inventar karakteristika ključnih za kuharski talent, a neke od njih obuhvaćaju istančane osjete mirisa i okusa, brzinu i spretnost u rukovanju alatima i uređajima, brzinu u razmišljanju i učenju, kreativnost i inovativnost, osjećaj za estetiku i široko znanje. Konačne rezultate očekujemo kroz idućih par mjeseci. Kroz ovaj projekt i stalno unaprjeđivanje nastavnih i izvannastavnih aktivnosti naša škola podiže kvalitetu obrazovanja i održava izvrsnost koju naši učenici pokazuju u svojim strukama.

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr