Barmen VirtuOS 2023.
U sklopu Dana škole, 8. ožujka organizirali smo drugo po redu natjecanje u barskom poslovanju Junior Barmen kup „Barmen VirtuOS 2023.“ memorijalnog karaktera u znak sjećanja na nastavnika Zlatka Dundovića.
Natjecanje u barskom poslovanju sastojalo se od 2 modula koja su bila namijenjena testiranju vještina i znanja o proizvodima u baru i njihovoj primjeni u pripremanju duge barske mješavine i napitcima od kave.
U prvom modulu učenici su trebali pripremiti jedan espresso , jedan cappuccino te jedan Latte macchiato u zadanom vremenu, a zadatak povjerenstva sastojao se od vrednovanja znanja i tehnike u pripremi istog.
U drugom modulu učenici su trebali primijeniti metodu, tehniku rada i miksologiju u pripremi duge barske mješavine odnosno trebali su izraditi dugu barsku mješavinu koja je vlastita kreacija natjecatelja prema unaprijed zadanom baznom piću rakiji od kruške. Osim metode i tehnike primjene tijekom izrade, povjerenstvo je također vrednovalo izgled, aromu i okus duge barske mješavine.
Na Barmen VirtuOS ’23 prijavilo se sedam škola odnosno 8 natjecatelja srednjih škola naše regije koje obrazuju u turizmu i ugostiteljstvu:
– Srednja strukovna škola Vinkovci, učenica Iva Ištvan i mentorica nastavnica Ana Gašparović
– Obrtnička škola Požega, učenik Matej Ivanković i mentor nastavnik Pavle Bošnjak
– Srednja škola Donji Miholjac, učenica Barbara Vincetić i mentorica nastavnica Margarita Sklizović
– Srednja škola Marko Babić Vukovar, učenik Petar Ignjić i mentor nastavnik Kristijan Gudlin
– Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice, učenik Mihael Šprem i mentor nastavnik Jerko Amidžić
– Strukovna škola Virovitica, učenica Nikolina Uremović i mentor nastavnik Mario Grgurić
– Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, učenica Katarina Vondrak i mentorica nastavnica Dolores Grahovac te Luka Barać i mentor nastavnik Albin Smiljan
Koordinator aktivnosti Barmen VirtuOS-a 2023. bio je nastavnik posluživanja Ivica Brtan, dok su povjerenstvo sačinjavali profesionalci iz područja barskog poslovanja u prvom modulu: Josip Novačić, barista iz tvrtke Franck, Josip Mejdanac, mentor i barista Hotela Osijek i Tomislav Pataki, strukovni učitelj Ugostiteljskog posluživanja. Članovi povjerenstva u drugom modulu bili su: Vjekoslav Bošnjak, mentor u restoranu Park, Janoš Salai, mentor u Hotelu Butiq i Miroslav Kljajić, barmen svjetskog glasa i miksolog, kojima se ovim putem najljepše zahvaljujemo.
Zahvaljujemo se i tvrtki Kramah iz Zagreba koja ja nam je iskazala povjerenje i koji su nas popratili s predivno dizajniranim pregačama za naše natjecatelje Barmena VirtuOS 2023.
Prema ocjenjivačkom povjerenstvu najbolji ukupni rezultat osvojila je Iva Ištvan učenica Srednje strukovne škole Vinkovci. Učenica je pokazala najbolju spremnost i preciznost u pripremanju napitaka od kave i u izradi duge barske mješavine. Naša učenica 4. k razreda Katarina Vondrak osvojila je drugo mjesto, a naš učenik 3.b razreda Luka Barać osvojio je 3 mjesto.
Iskrene čestitke svim natjecateljima i njihovim mentorima! Vidimo se dogodine na Barmen VirtuOS-u 24!