Mjesec borbe protiv ovisnosti - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Mjesec borbe protiv ovisnosti

9 prosinca, 2022

Niz godina suradnjom s Klub liječenih alkoholičara Donji grad i Doma učenika Ugostiteljsko-turističke škole obilježava se Mjesec borbe protiv ovisnosti u periodu od 15. studenoga do 15. prosinca.

Zbog skučenosti prostora našeg Doma, ove je godine tribina održana u prostoru Fakulteta Agrobiotehničkih znanosti gdje je Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježen predavanjima na temu „Znanje – prevencija ovisnosti“ otvorenom za sve srednjoškolce, studente i njihove profesore, te sve zainteresirane građane.

Temu su predavanjima potkrijepili vrsni stručnjaci s područja ovisnosti dr. Milan Uzelac, specijalist psihijatar i dr. Marija Kribl, specijalistica obiteljske medicine, voditeljica Centra za mentalne bolesti i prevenciju ovisnosti  HZJZ OBŽ.

Gabriela Poslon, prof. Doma učenika UTŠO, terapeut KLA, održala je predavanje na temu „Prevencija ovisnosti odgojno-obrazovnim programima“. Prisutne je upoznala s odgojno-obrazovnim programima iz prakse kojima nastoji očuvati mentalno zdravlje mladih i prevenirati rizično ponašanje.

Cilj susreta je pobuditi svijest o važnosti neuzmicanja od problema posrtanjem u razne oblike ovisnosti, o pravovremenom zauzimanju stava kojim ćemo spriječiti ovisnička ponašanja, te naglasiti važnost očuvanja mentalnog zdravlja što podrazumijeva fokusiranost na stvarnost, te uvažiti postojeći problem kako bi zajedničkim naporima uključili sve subjekte društva u aktivnu borbu protiv svih oblika ovisnosti.

 

Nakon predavanja svi prisutni sudjelovali su u otvorenoj raspravi i imali su priliku od tima najavljenih liječnika zatražiti odgovore na nedoumice koje su željeli razriješiti.

Uvjerena sam da su svi sudionici nakon ove iznimne edukacije  i interakcije s vrsnim stručnjacima obogaćeni novim spoznajama i dodatnom sviješću o težini koju nosi ovisničko ponašanje, te da su uvidjeli koliko jednostavno i neprimjetno možemo doći do nepoželjnih životnih putova.

Sigurna sam da će nove spoznaje pomoći da cjeloživotno donosimo odluke po kojima ćemo zadržati um u fokusu realnog života..

Vjerujem da će mnogima današnje razmišljanje biti poticaj da budu iskra u promicanju mentalnog, tjelesnog, ali i socijalnog zdravlja, te da će se zajedničkim naporima sve karike društva uključiti u aktivnu borbu protiv svih oblika ovisnosti.

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr