Međunarodno natjecanje GATUS 2021. - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Međunarodno natjecanje GATUS 2021.

27 rujna, 2021

Međunarodno natjecanje učenika ugostiteljskih i turističkih škola GATUS 2021. održavalo se od 23. do 26. rujna 2021. u Zlatiboru, u Srbiji. Na natjecanju, u kojem je sudjelovalo 11 škola iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije učenici RCK Ugostiteljsko-turističke škole, Osijek pokazali su iznimnu stručnost i znanje te su osvojili dva zlatna priznanja (disciplina Postavljanje svečanog stola i priprema koktela i disciplina Turistički aranžman ) te jedno srebrno priznanje (disciplina Pripremanje jela po narudžbi i restoranskog deserta).

Iz discipline Postavljanje svečanog stola i priprema koktela natjecale su se učenice 4.h razreda, smjer turističko-hotelijerski komercijalist: Mia Skoko, Ema Steiner i Lorena Topalović pod vodstvom mentora, nastavnika struke Robertina Marinjaka. Njihov zadatak bio je Postav svečanog stola za poslovni ručak za četiri osobe prema zadanoj temi te Barske mješavine – kokteli prema zadanoj recepturi.

Iz discipline Pripremanje jela po narudžbi i restoranskog deserta natjecali su se učenici smjer kuhar iz 2.d razreda Laura Hodak Dujković i Matej Pavošević, te učenica 3.e razreda Lorena Kovač pod vodstvom mentora, nastavnika struke Ivana Kelave. Učenici su prema zadanim namirnicama osmislili i pripremili jelo od svinjskog filea i restoranski desert – američke palačinke s voćnim preljevom.

Iz discipline Turistički aranžman natjecali su se učenici 4.f razreda, smjer hotelijersko-turistički tehničar: Lucija Gajić, Lucija Prša i Mihael Sušić pod vodstvom mentorice, nastavnice struke Ana-Marije Čuljak. Njihov zadatak bio je osmisliti trodnevni aranžman na bazi ruralnog  turizma, napraviti kalkulaciju aranžmana, izraditi suvenir, prezentaciju i brošuru na engleskom i hrvatskom jeziku te predstaviti destinaciju i aranžman potencijalnim turistima.

GATUS je kratica za Gastronomsko-turističke susrete škola. Manifestacija je pokrenuta prije deset godina u Novom Mestu u Sloveniji. Odvija se na različitim mjestima od godine do godine. Najveći značaj ovog međunarodnog natjecanja ogleda se u razmjeni iskustva, znanja, vještina i primjera dobre prakse među učenicima, mentorima, profesorima i ravnateljima iz raznih država s područja jugoistočne Europe, te širenje duha multikulturalnosti i suradnje kroz druge projekte.

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr