IZRADA DOMAĆIH SAPUNA – otvorena vrata za učenike i profesore osječkih domova - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

IZRADA DOMAĆIH SAPUNA – otvorena vrata za učenike i profesore osječkih domova

15 svibnja, 2023

U Domu učenika Ugostiteljsko-turističke škole već treću godinu žive samo djevojčice.

Iako su one prave „čelične lady“ koje su se odlično snašle u zamjenskom smještaju gdje su prošle razna radna iskustva i izučila vještine koje mnogi njihovi vršnjaci suprotnog spola još nisu usvojili, one u ipak ostale nježna bića koja vole finu i kvalitetnu kozmetiku.

Kako su usmjerene na zaštitu okoliša i educirane o štetnosti industrijskih kozmetičkih proizvoda, objeručke su prihvatile poziv na proizvodnju domaćih sapuna.

Konačno, i djevojčice drugih domova imaju istu ambiciju, pa smo pozvali i njih da nam se pridruže.

Odazvale su se učenice i profesori Srednjoškolskog đačkog doma i Doma učenika trgovačke škole.

Nakon uvodnog predavanja o povijesti proizvodnje sapuna i razvoju kozmetike, učenice su dobile formulu kojom su izračunale potrebne količine sastojaka, nakon čega su izučenu recepturu i stečeno znanje primijenile i u praksi, u čuđenju, kako od  natrijevog hidroksida, koja je vrlo nagrizajuća tvar, možemo u nekoliko koraka dobiti nježno sredstvo za pranje. Znanje biologiije, kemije i matematike vješto smo povezali u pravi manufakturni rad.

U kalupima raznih oblika izradile su sapune od maslinovog i kokosovog ulja s dodacima aktivnog ugljena, kakaa, meda, cimeta i raznih mirisnih eteričnih ulja.

Trebalo je sačekati mjesec dana da se sapun poveže i stabilizira, nakon čega smo ih upakirali u privlačnu ambalažu i odnijeli za poklon učenicama u druge domove.

Tom smo prilikom mi bili njihovi gosti. Gotovi sapni bili su radost za sve, ali najveći je dobitak bilo znanje i vještina, a nova prijateljstva trajna su i neprocjenjiva vrijednost.

 

Gabriela Poslon, prof.

 

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr