ISPRAĆAJ MATURANATA - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

ISPRAĆAJ MATURANATA

21 svibnja, 2022

Svaki dom ima neki svoj način ispraćaja maturanata. Do prošle godine kod nas se maturante ispraćalo svečanom večerom. Budući da smo na privremenoj lokaciji u Ćevapovićevoj, gdje imamo dva divna dvorišta na raspolaganju, prošle smo godine odlučili ispraćaj održati u nešto drukčijem obliku – uz roštilj u dvorištu i „kino pod zvijezdama“ (projekcija filma o maturantima). Svima nam se svidjela ležerna atmosfera tog događaja, pa smo i ove godine odlučili ići u sličnom smjeru.

No nekoliko je stvari bilo drukčije. Prvenstveno,  ove smo godine imali situaciju s kakvom se još nismo susreli – bile su samo dvije maturantice u generaciji, što je posljedica boravka na privremenoj lokaciji sa smanjenim smještajnim kapacitetom. Inače je ispraćaj maturanata posvećen maturantima (jer ih je obično bilo puno), no zbog ove okolnosti odlučili smo na ispraćaj pozvati sve učenice našeg doma (njih 33).

Nadalje, od šk. god. 2015./2016. započeta je tradicija filma o maturantima, svojevrsne video-uspomenice našim maturantima. Tradicija je bila na pauzi od tri godine zbog jednog porodiljnog, korone i preseljenja doma (učenici tih generacija i dan danas prigovaraju što nemaju svoj film 😉). Prošle smo godine prekinuli filmsku apstinenciju i obnovili tradiciju stvorivši film o 19 maturantica, koji možete pogledati ovdje.

Moram priznati, uz malo srama, da smo se pitali o isplativnosti takvog projekta za dvije učenice, budući da video projekti tog tipa iziskuju dosta vremena, a nama toga uvijek nedostaje i bili smo poprilično iscrpljeni nakon priprema za Domijadu. Ali bilo je jasno da ne bismo mogli preživjeti razočarani pogled učenice koja je u našem domu ostavila srce.  Pa smo napravili film UGOmaturanti 2021-22, koji predstavlja naše dvije drage maturantice, Tanju Lajčak i Helenu Šubić, ali i njihove cimerice i domske susjede. Film možete pogledati na kraju teksta, ali i na našem Youtube kanalu, na kojem se nalaze svi naši videi. Iako su ovi filmovi o maturantima prije svega namijenjeni maturantima i onima koji su dijelili život s njima u domu, toplo preporučamo pogledati svima koji razmišljaju o upisu u dom, jer ti filmovi daju bar djelomični uvid kako izgleda život u domu, koji su njegovi izazovi i što dobijete kad ih savladate 😊.

No, da se vratimo na ispraćaj maturanata. Dakle, odlučili smo na ispraćaj pozvati sve učenice u domu, odlučili smo prikazivati film i odlučili smo se malo poigrati i stvoriti nove uspomene.

Prvo smo se zagrijali zabavnim društvenim igrama na dvorištu. Počeli smo s običnim balonima, a završili na vodenim. Većina nas se morala preodijevati najmanje jedanput, no vrijedilo je zbog ozarenih lica i gromoglasnog smijeha naših učenica. Dijelić te atmosfere možete pogledati na slikama u galeriji.

Nakon igara (i preodijevanja) uslijedila je projekcija filma, koji je uspio izmamiti i suze i osmijehe kod nekih, i to nam je najveća nagrada.

Ispraćaju je prisustvovao ravnatelj, voditeljica doma te svi odgajatelji.

Nakon filma, učenice su se nastavile družiti uz glazbu i ples i stvarati nove uspomene, za neke posljednje domske uspomene. U utorak 25.5. naše maturantice završavaju svoje srednjoškolsko obrazovanje i odlaze iz našeg doma. Nedostajat će nam i s radošću ćemo ih pamtiti i čekati da nas nekad posjete, a mi im dotad želimo svu sreću!

FILM:

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr