PROJEKT "NE BACAJ HRANU" - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

PROJEKT “NE BACAJ HRANU”

9 travnja, 2022 | Projekti

CILJ PROJEKTA: osvijestiti problem prekomjernog bacanja hrane te pokušati promijeniti navike i ponašanja pri rukovanju hranom u kuhinjama, restoranima i svakodnevnom životu. Jednostavnim rješenjima doprinijeti smanjenju bacanja hrane

NAMJENA: aktivnosti projekta namijenjene su učenicima završnih razreda smjer kuhar, slastičar i hotelijersko – turistički tehničar

NAČIN REALIZACIJE PROJEKTA: održavanje različitih radionica u učionici i praktikumima kuharstva primjenom istraživačkog rada, rješavanjem problema, upotrebom IKT-a, praktičnim radom

VODITELJI PROJEKTA: Danijela Josipović, dipl. ing. preh. teh., Ivan Kelava, strukovni učitelj kuharstva

SURADNICI NA PROJEKTU: Tajana Lubina – Jukić, prof., strukovni nastavnici slastičarstva i kuharstva završnih razreda: Marina Majdenić, Ivana Vincek, Ivona Radoš, Damir Abramić, Zdravko Perković

OPIS PROJEKTA:

1/3 ukupno proizvedene hrane za prehranu ljudi nepotrebno se izgubi ili baci dok istovremeno preko 800 milijuna ljudi na svijetu kronično je pothranjeno. Apsurd prekomjerne količine bačene hrane i prisutne gladi s druge strane treba nas potaknuti na razmišljanje koliko cijenimo hranu i što možemo učiniti? Sve skupa dovodi do globalnog problema jer hranu prije no što završi na tanjurima treba proizvesti, preraditi, zapakirati, prevesti, raspodijeliti, a na svakom koraku trošimo resurse i stvaramo još više otpada i onečišćenja što utječe na naš okoliš.

Tko sve baca hranu?

Hrana se gubi ili baca u cjelokupnom lancu opskrbe hranom: u proizvodnji (23%), u preradi (17%), u trgovini (9%), a najviše bacaju potrošači (52%).

Plan Europske komisije: EU i države članice trebaju postići cilj smanjiti bacanje hrane za 50% po glavi stanovnika do 2030. godine.

Zašto potrošači bacaju hranu?

  • Prevelike količine pripremljenih obroka
  • Kupovina prevelike količine hrane
  • Hrana je zaboravljena (istekao rok)
  • Ne razumijevanje navođenja roka trajanja na deklaracijama

Zašto spriječiti bacanje hrane?

  • Smanjenje otpada od hrane dovelo bi do manje proizvodnje hrane, a time i do veće zaštite okoliša
  • Štedimo novac

Kako spriječiti bacanje hrane?

  • Dovoljno bi bilo racionalnije koristiti namirnice iz svakodnevne upotrebe
  • Slijediti savjete pametne kupnje, savjete značenja datuma na etiketi, savjete za produljenje roka namirnica, savjete za smanjenje stvaranja otpada korištenjem otpadaka

REZULTATI PROJEKTA

Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlja i u okviru  VIRTUS Stručnog skupa „Recikliranje hrane – Čuvajmo Zemlju, hrana nije smeće!“ održanog 22. travnja 2022. godine u  Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola predstavljen je školski projekt „Ne bacaj hranu“.

Voditelji projekta Ne bacaj hranu Danijela Josipović i Ivan Kelava na održanom skupu prezentirali su rezultate rada projekta i materijale koji su napravljeni tijekom njegove provedbe.

Projekt Ne bacaj hranu nastao je s ciljem podizanja svijesti na globalni problematični trend bacanja prevelike količine hrane.

U projekt su bili uključeni učenici završnih razreda (kuhar, slastičar, THK) koji će svojim odgovornim ponašanjem moći utjecati na smanjenje nastanka otpada od hrane ne samo na budućem poslu nego i kod kuće.

Projekt se sastojao iz dva dijela. U prvom dijelu održano je 18 sati predavanja na satima razrednika, a u drugom dijelu održane su radionice u praktikumima kuharstva i slastičarstva.

Kroz održana predavanja voditelji projekta ukazali su na to da svi možemo utjecati na smanjenje otpada od hrane već malim koracima (racionalnim korištenjem namirnica, pametnom i promišljenom kupnjom, pravilnim tumačenjem oznaka na deklaracijama, pravilnim skladištenjem namirnica i čuvanjem hrane te postupanja s hranom prije pripreme, tijekom pripreme i s kuhanom hranom i iskorištavanjem ostataka hrane). Poseban naglasak bio je na mogućnosti smanjenja otpada od hrane u restoranskim kuhinjama i restoranima.

U drugom dijelu projekta učenici su u praktikumima s nastavnicima kuharstva i slastičarstva (Zdravko Perković, Marina Majdenić, Damir Abramić, Ivona Radoš, Ivana Vincek, Ivan Kelava) osmislili jela od skuhanih ostataka hrane čiji su recepti uvršteni u kuharicu brošure. Tehnička podrška u organizaciji pripremanja jela bila je kolegica Ivana Draganić.

Rezultati rada prikazani su raznim letcima, brošurama, a sve materijale nastale na predavanjima i radionicama objedinila je profesorica Tajana Lubina-Jukić i napravila digitalnu brošuru s receptima jela od ostataka hrane i izradila promidžbeni i edukativni video.

U okviru projekta proizašle su brojne aktivnosti, a neke od njih možete pročitati putem sljedećih poveznica:

Izložba “Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!”

RCK Ugostiteljsko-turistička škola i ove godine podržava kampanju o sigurnosti hrane koju provode EFSA i HAPIH

Članak objavljen na stranici https://www.srednja.hr/

VIDEO Kako iskoristiti ostatke tjestenine Nastavnik kuharstva pripremio nam je preukusno jelo

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr