Dan ružičastih majica u UGO domu - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Dan ružičastih majica u UGO domu

5 ožujka, 2022

Budući da se ove godine Dan ružičastih majica obilježavao 23. ožujka, za vrijeme 2. dijela zimskih praznika, mi smo ovaj važan dan odlučili obilježiti u četvrtak, 3. ožujka 2022.

Dan ružičastih majica obilježava se kao dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Sve je započelo u Kanadi,  kao znak podrške dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje u školi samo zato što je bio odjeven u ružičastu majicu, koju je, k tome, nosio kao simbol potpore teško bolesnoj majci.

Vršnjačko je nasilje isticanje moći agresijom. Definira se kao negativna verbalna ili tjelesna akcija s neprijateljskim namjerama prema žrtvi koja je na neki način slabija (dakle, zasniva se na nesrazmjeru moći; nerijetko grupa učenika zadirkuje jednog učenika) i ponavlja se tijekom vremena.

Da se radi o sve širem problemu pokazuju i istraživanja, prema kojima je svako treće dijete bilo izravno povezano s nasiljem, bilo kao žrtva ili nasilnik, a katkad i oboje. Zahvaljujući društvenim mrežama, vršnjačko se nasilje ne samo s lakoćom širi, već u daleko većem obujmu narušava mentalno zdravlje pojedinaca. Nekoć se vršnjačko nasilje odvijalo obično u krugu škole, ali su žrtve obično mogle pronaći utočište u sigurnosti svojeg doma. U današnje vrijeme, zadirkivanje ne prestaje jer učenici svoj krug vršnjaka nose u svom džepu, na svom mobitelu. Nadalje, dok se učenike nekada moglo poniziti pred nekolicinom svjedoka, danas su potencijalni svjedoci svi s pristupom društvenim mrežama.

Mi smo se ove godine odlučili usredotočiti upravo na promatrače, koji pred sobom imaju izbor: zauzeti se za žrtvu ili postati sudionikom nasilja. Otkrili smo da učenici, kao mlade osobe, odnosno vršnjaci nasilnika, imaju 50% veće izglede od nastavnika da zaustave nasilje u školi. Drugim riječima, nasilnicima je više stalo do mišljenja njihovih vršnjaka nego nastavnika. Time smo nastojali potaknuti učenike da osvijeste svoju moć, ali i svoju odgovornost da pomognu drugima.

Za kraj smo se odlučili izraditi kreativni podsjetnik u obliku privjeska za ključeve.

 

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr