Završetak projekta Prehrana bez glutena - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Završetak projekta Prehrana bez glutena

26 lipnja, 2024

Svjesni sve većeg broja zdravstvenih problema uzrokovanih glutenom Ugostiteljsko-turistička škola odlučila je izraditi projekt bezglutenske prehrane te isti prijaviti na javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja u kategoriji sufinanciranje izvannastavnih aktivnosti u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima u školskoj godini 2023./2024.

Voditelj projekta bio je nastavnik Ivan Kelava koji je zajedno s Ivanom Gašpićem, Silvijom Bašić Palković, Mirelom Jurišić i Marinom Majdenić proveo radionice u kojoj su učenici slušali teorijska predavanja o glutenu i celijakiji. Nakon teorijskog dijela su pripremali različite skupine jela upotrebom odgovarajućih namirnica.

U praktičnom dijelu učenici su pripremali slatka i slana jela od dizanog tijesta, vučenog tijesta, prhkog tijesta, tekućeg tijesta, hrustavog tijesta, izrađivali biskvitne smjese, parfe kreme i sladoled.

Teorijski i praktični dio projekta realiziran je kroz 78 sati.

Veliku podršku u realizaciji projekta omogućio je Schär donirajući bezglutenske proizvode čime su olakšali postupak provedbe projekta. Također treba spomenuti i udrugu Celivita koja je prepoznala svrhu provedbe ovih aktivnosti te podržala realizaciju aktivnosti.

U realizaciji projekta sudjelovalo je 39 učenika prvih razreda koji su pokazali da su spremni uz redovne školske obveze redovno dolaziti i na radionice.

BEZGLUTENSKA PREHRANA- RECEPTI

 

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr