Uskrsni kruh učenici i nastavnici čuvaju od zaborava - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Uskrsni kruh učenici i nastavnici čuvaju od zaborava

29 ožujka, 2021

Zamirisao je đakovački korzo na uskrsni kruh i pogače ovog vikenda te primamio građane da degustiraju delicije, pristigle na izložbu „Uskrsni kruh na tradicijski i suvremeni način“. Ispred Kuće Reichsmann i u njezinu izlogu bili su izloženi mirisni kruhovi i pogače što su ih pekli učenici i nastavnici iz 26 škola iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine.

Uskrsnu gastronomsku tradiciju istražili su učenici i nastavnici Srednje škole Antuna Horvata iz Đakova, partnerske škole RCK VirtuOS, kroz međunarodni projekt Izrada uskrsnoga kruha na tradicijski i suvremeni način. Prikupili su recepte te videa u kojima se vidi način izrade, te izradili brošuru s receptima koja prati izložbu. „Mirisna i ukusna“ zbirka prikazuje kako se uskrsni kruh „cifrao“/ukrašavao cvjetićima, pletenicama, jajima, ptičicama, i drugim elementima od tijesta, od kojih sastojaka se izrađivao te kako se motao (vijenac, pletenica, perec) i pekao. Uskrsni je kruh hrvatska tradicija koja se očuvala u mnogim krajevima gdje se kruh nosi u crkvu na blagoslov jela ili „svetenje“. Uobičajeno je to na prvoj jutarnjoj misi, nakon koje se, po dolasku kući, svečano doručkuje. U Đakovu su prikazani kruhovi, peciva, pletenice slatke i slane, koje su i na ovaj način očuvali od zaborava učenici i nastavnici. Implementacija uskrsnih običaja našeg kraja je dio kulturno-turističke ponude Osječko-baranjske županije i ima značajno mjesto unutar projektnih aktivnosti Regionalnog centra kompetentnosti.

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr