U potrazi za dobrom praksom – studijsko putovanje u Ilok - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

U potrazi za dobrom praksom – studijsko putovanje u Ilok

23 ožujka, 2021

Nastavnici struke Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole i škole partnera Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova te dio projektnog tima boravili su na studijskom putovanju u Iloku, 19.03.2021. godine. Upoznali su se s primjerima dobre prakse u javnom i privatnom sektoru koji se bavi eno-gastro turizmom. Obišli su Srednju školu Ilok koja je partner u Regionalnom centru kompetentnosti Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci, Vinariju Papak i Izvore života OPG Zelenika.

S obzirom na obrazovne programe koje razvija RCK UTŠO, te na ulaganja u opremanje Gastro-enološkog praktikuma škole partnera u Trnavi, način proizvodnje školskoga vina u Iloku te plasman i prezentacije vina, što je objasnio ravnatelj škole Željko Prskalo, iskustva su koja su nastavnicima struke potrebna u svakodnevnom radu. Vinarija Papak primjer je proizvodnje vina u srcu vinograda, što skraćuje vrijeme u berbi i smanjuje troškove, uz to enolog i vlasnik Mladen Papak održao je stručno predstavljanje vina, što je koristilo nastavnicima posluživanja. Kako se od pjenušca može napraviti korporativni dar s povijesnom etiketom, objasnila je Mirjana Zelenika, vlasnica Izvora života OPG Zelenika, koja je brendirala pjenušce s pričom. Prikupljena iskustva i uspostavljena suradnja, svakako će pomoći u daljnjem radu Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola iz Osijeka čija je misija reforma strukovnoga obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Srednja škola Ilok

Ravnatelj škole Željko Prskalo pokazao je plastenike i vinski podrum budući da škola u sklopu RCK u poljoprivredi dobila novac za gradnju kušaonice vina, opremanje suvremenog vinskog laboratorija koji će raditi uslužno testiranje vina, podizanje staklenika, edukaciju nastavnika i kupnju potrebne poljoprivredne opreme. Škola ima 150 učenika koji se obrazuju u šest smjerova: opća gimnazija, tehničar računarstva, poljoprivredni tehničar, fitofarmaceut, agroturistički tehničar, voćar-vinogradar-vinar. Učenici proizvode lozne cijepove, obrađuju vinograde i proizvode vino: chardonnay, graševinu, rajnski rizling, cabernet sauvignon. Uzgajaju cvijeće i začinsko bilje.

 

Vinarija Papak

Nalazi se na Radošu, najistočnijem brdu u Republici Hrvatskoj, usred 13 hektara vinograda. Proizvodi dva pjenušca, paletu mirnih vina:  dva kvalitetna vina i pet vrhunski te trenutačno još dva vina iz kategorije predikata. Vlasnik i enolog Mladen Papak objasnio je proces proizvodnje od vinograda do podruma kako se vina stručno prezentiraju, pričao o sortama grožđa te karakteristikama pojedinih vina. Vinarija usred vinograda ogledni je primjer dobre prakse za Gastro-eno praktikum škole partnera iz Đakova koja ima objekt u Trnavi s vinogradom, a preko RCK i projekta VirtuOS dobit će opremu za laboratorij, kušaonicu i vinski podrum te edukaciju nastavnika struke.

Izvori života OPG Zelenika

Proizvodi pjenušce kao korporativni dar s etiketama koje “pričaju” povijest Hrvatske, mirno vino traminac, pruža smještaj te organizira manifestaciju “Akademija zemlje i ruku”. Imaju vlastit ekološki uzgoj grožđa. Vlasnica Mirjana Zelenika, koja se bavi marketingom i brendiranjem, predstavila  je pjenušce s pričom, objasnila kako je nastala ideja, brendiranje te plasman. Pokazala je smještaj u ribarskoj kući, način kako funkcionira.

 

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr