U potrazi za dobrom praksom – studijsko putovanje u Ilok
Ostale vijesti
Nastavnici struke Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole i škole partnera Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova te dio projektnog tima boravili su na studijskom putovanju u Iloku, 19.03.2021. godine. Upoznali su se s primjerima dobre prakse u javnom i privatnom sektoru koji se bavi eno-gastro turizmom. Obišli su Srednju školu Ilok koja je partner u Regionalnom centru kompetentnosti Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci, Vinariju Papak i Izvore života OPG Zelenika.
S obzirom na obrazovne programe koje razvija RCK UTŠO, te na ulaganja u opremanje Gastro-enološkog praktikuma škole partnera u Trnavi, način proizvodnje školskoga vina u Iloku te plasman i prezentacije vina, što je objasnio ravnatelj škole Željko Prskalo, iskustva su koja su nastavnicima struke potrebna u svakodnevnom radu. Vinarija Papak primjer je proizvodnje vina u srcu vinograda, što skraćuje vrijeme u berbi i smanjuje troškove, uz to enolog i vlasnik Mladen Papak održao je stručno predstavljanje vina, što je koristilo nastavnicima posluživanja. Kako se od pjenušca može napraviti korporativni dar s povijesnom etiketom, objasnila je Mirjana Zelenika, vlasnica Izvora života OPG Zelenika, koja je brendirala pjenušce s pričom. Prikupljena iskustva i uspostavljena suradnja, svakako će pomoći u daljnjem radu Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola iz Osijeka čija je misija reforma strukovnoga obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva.
Srednja škola Ilok
Ravnatelj škole Željko Prskalo pokazao je plastenike i vinski podrum budući da škola u sklopu RCK u poljoprivredi dobila novac za gradnju kušaonice vina, opremanje suvremenog vinskog laboratorija koji će raditi uslužno testiranje vina, podizanje staklenika, edukaciju nastavnika i kupnju potrebne poljoprivredne opreme. Škola ima 150 učenika koji se obrazuju u šest smjerova: opća gimnazija, tehničar računarstva, poljoprivredni tehničar, fitofarmaceut, agroturistički tehničar, voćar-vinogradar-vinar. Učenici proizvode lozne cijepove, obrađuju vinograde i proizvode vino: chardonnay, graševinu, rajnski rizling, cabernet sauvignon. Uzgajaju cvijeće i začinsko bilje.
Vinarija Papak
Nalazi se na Radošu, najistočnijem brdu u Republici Hrvatskoj, usred 13 hektara vinograda. Proizvodi dva pjenušca, paletu mirnih vina: dva kvalitetna vina i pet vrhunski te trenutačno još dva vina iz kategorije predikata. Vlasnik i enolog Mladen Papak objasnio je proces proizvodnje od vinograda do podruma kako se vina stručno prezentiraju, pričao o sortama grožđa te karakteristikama pojedinih vina. Vinarija usred vinograda ogledni je primjer dobre prakse za Gastro-eno praktikum škole partnera iz Đakova koja ima objekt u Trnavi s vinogradom, a preko RCK i projekta VirtuOS dobit će opremu za laboratorij, kušaonicu i vinski podrum te edukaciju nastavnika struke.
Izvori života OPG Zelenika
Proizvodi pjenušce kao korporativni dar s etiketama koje “pričaju” povijest Hrvatske, mirno vino traminac, pruža smještaj te organizira manifestaciju “Akademija zemlje i ruku”. Imaju vlastit ekološki uzgoj grožđa. Vlasnica Mirjana Zelenika, koja se bavi marketingom i brendiranjem, predstavila je pjenušce s pričom, objasnila kako je nastala ideja, brendiranje te plasman. Pokazala je smještaj u ribarskoj kući, način kako funkcionira.