„Tehničar suvremene gastronomije“ zanimanje je kuhara budućnosti - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

„Tehničar suvremene gastronomije“ zanimanje je kuhara budućnosti

27 siječnja, 2021

Učenica 2. razreda kuharstva UTŠO Josipa Šimić osmislila naziv novog četverogodišnjeg zanimanja

Na natječaj RCK Dubrovnik stigli su brojni zanimljivi i kreativni prijedlozi učenika iz Hrvatske. „S tim smo natječajem produbili suradnju s RCK Dubrovnik, što je temelj za ono što je budućnost regionalnih centara kompetentnosti – da krenemo u reformu strukovnog obrazovanja u sektoru ugostiteljstva i turizma“, kaže ravnatelj RCK UTŠO Andrej Kristek.

Učenica 2. razreda kuharstva RCK Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka Josipa Šimić osvojila je prvu nagradu na online natječaju „Osmisli naziv novog zvanja“ što ga je raspisao Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu Dubrovnik. Njezin prijedlog „Tehničar suvremene gastronomije“ izabran je za novi naziv standarda zanimanja iz područja kuhartstva koji razvija RCK Dubrovnik kao četverogodišnji program obrazovanja.

Josipa Šimić učenica je 2. razreda kuharstva Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek

Kuharstvo 21. stoljeća

U rješenju je trebalo objediniti sve ono što se novim četverogodišnjim obrazovnim programom osigurava: stjecanje kuharskog i gastronomskog znanja s naglaskom na organizacijske sposobnosti te razvijanje komunikacijskih i prezentacijskih vještina. A Josipa je to učinila vrlo lako i osvojila žiri kojemu je prispjelo mnogo zanimljivih i kreativnih prijedloga.

„Slučajno sam vidjela natječaj na stranici naše škole i pomislila – hajde da ispunim obrazac. Imala sam više ideja, ali mi se stalno vrtjela „gastronomski tehničar“ pa sam dodala suvremeni jer mi je to zvučalo puno bolje. Upisala sam naziv „tehničar suvremene gastronomije“ i odmah ga poslala. Brzo sam to napravila, bez ičije pomoći i opet bih ponovila jer mi je bilo zanimljivo. Sviđa mi se što će kuharstvo trajati četiri godine, bit će korisnije i s puno novina“, ispričala nam je Josipa, a njezina se razrednica Saša Jakšić iznenadila kad je stigla obavijest o osvojenoj nagradi.


Josipa se ističe kreativnošću i željom da postane dobra kuharica

Kuhanje je umjetnost

„Bio mi je to pozitivan šok zato što je Josipa  mirna i samozatajna učenica koja se nikad ne gura u prvi plan. Uzorna je učenica, ima dobre ocjene, ne izostaje s nastave ni s prakse, sve obaveze uvijek završava na vrijeme. Kreativna je i uvijek napravi i više od onoga što se od nje traži. Jednoga dana bit će dobra kuharica. Sve su to lijepa i kreativna zanimanja, i kuhar, i slastičar, i konobar koja su u našoj državi važna zbog turizma, dobro je da se promoviraju i da se počinju više cijeniti. Za mene je kreativan kuhar jedna vrsta umjetnika“, kaže njezina razrednica koja ističe kako je dobra suradnja koja se razvija između regionalnih centara kompetentnosti, u ovom slučaju između Osijeka i Dubrovnika, zbog podizanja standarda zanimanja. To je ujedno i prva suradnja, na poziv ravnatelja dubrovačkog RCK osječkom ravnatelju Andreju Kristek da se objavi natječaj.

„Drago mi je i čast što je ideja naše učenice prepoznata i što je izabran njezin naziv za zanimanje kuhar koji se razvija na četverogodišnjoj razini, što je novitet u strukovnom obrazovanju našeg sektora. S tim smo natječajem produbili suradnju s RCK Dubrovnik, što je temelj za ono što je budućnost regionalnih centara kompetentnosti – da krenemo u reformu strukovnog obrazovanja u sektoru ugostiteljstva i turizma. Nagrada koju su Josipa i njezina razrednica osvojile je izvrsna i nadam se da će u njoj uživati.“, rekao je ravnatelj RCK Ugostiteljsko-turističke škole Osijek A. Kristek.


Josipa i njezina razrednica Saša Jakšić osvojile su putovanje u Dubrovnik, razgledavanje grada i uživanje u gastronomskim delicijama

Sarma draža od morskih plodova

Osvojile su nagradno putovanje u Dubrovnik i smještaj u luksuznim hotelima te večere u poznatim restoranima, uz to dobivaju Dubrovnik card i karte za žičaru.

„Moram vidjeti kako ću odraditi ljetnu praksu, pa ću onda sestru Antoniju povesti u Dubrovnik. veselim se putovanju i razgledavanju grada, a svakako ću isprobati njihova morska jela.“, kaže Josipa, a razrednica dodaje: „Životna mi je želja vidjeti Dubrovnik, obići sve znamenitosti, a s obzirom da sam veliki gurman, uživat ću u specijalitetima.“ A od specijaliteta, Josipa uživa u sarmi.

„Volim motati i kuhati sarmu. Ove zime sam smotala više od sto sarmi, samo što ih još nismo pravili u školi. Volim sva slavonska jela i slavonsku kuhinju.“ Josipa na žalost neće završiti kuharstvo kao četverogodišnje zanimanje, ali joj je želja nastaviti se školovati, nakon trećeg, završnog razreda.

Buduća kuharica koja najviše voli motati sarmu, osmislila je naziv novoga zvanja

 

Tekst: Ivana Draganić

Fotografije: Borna Jakšić

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr