Svečana dodjela svjedodžbi o završnom radu - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Svečana dodjela svjedodžbi o završnom radu

1 srpnja, 2021

Maturanti naše škole jučer, 30. lipnja 2021. godine primili su svjedodžbe o završnom radu na svečanosti koja je organizirana njima u čast i proglašeni su najmaturanti generacije.

Razrednici Danijela Josipović, Silvija Bašić Palković, Sven Pavić, Nikolina Svalina, Ivan Gašpić, Domagoj Dumančić, Sanja Klanac i Ana-Marija Čuljak obratili su se svojim maturantima: 3. a, 3. b, 3. c, 3. d, 3. e, 3. s, 4. f i 4. h razreda i uručili im svjedodžbe.

Ravnatelj Andrej Kristek im se zahvalio za sve čime su zadužili školu u proteklom razdoblju, zaželio im puno sreće i uspjeha u budućim nastojanjima i daljnjem profesionalnom razvoju.

Voditeljica projekta VirtuOS Dorotea Telarović predstavila je projekt našim sada već bivšim maturantima, kao i mogućnost uključivanja u projektne aktivnosti, profesionalnu podršku i praćenje kroz Karijerni centar i sve benefite kroz daljnje školovanje i karijeru koje imaju samim tim što su se školovali u okviru Regionalnog centra kompetentnosti naše škole.

Na kraju istaknuti su i najmaturanti generacije 2020./2021. uz veliki pljesak svih prisutnih. To su nam ove godine učenice Ana Matizović, 4. f razred, smjer HTT i Josipa Markucić 3. e razred, smjer kuhar.  Inače najmaturanti odabiru se na osnovu općeg uspjeha tijekom svih godina školovanja, sudjelovanjima na natjecanjima i ostvarenim rezultatima, sudjelovanjem na različitim izvannastavnim i projektnim aktivnostima, te ostalim uspjesima.

 

Donosimo zanimljiv intervju s našim najmaturanticama.

  • Drage Ana i Josipa kako se postaje najmaturant?

Ana: Dobre ocjene, učenje, sudjelovanje u različitim aktivnostima, natjecanja – sve to doprinosi povećanju bodova.

Josipa: Dobar prosjek u školi, dobro vladanje i sudjelovanje u natjecanjima.

  • Koji je recept?

Ana: Volim taj osjećaj kad dobijem dobre ocjene i kad radim dobre stvari za školu i za sebe.

Josipa: Osvojila sam 1. mjesto na državnom natjecanju WorldSkills iz kuharstva, voljela sam učiti i najviše od svega praksu, puno sam kuhala i upijala znanje.

  • Vratit ćemo se malo u prošlost i zamoliti vas da nam ispričate kako ste se odlučile upisati Ugostiteljsko-turističku školu i smjer koji ste odabrale?

Ana: Bilo je to u posljednjem trenutku, razmišljala sam o gimnaziji jer ju je i sestra pohađala, a u trenutku mog upisa sestra je studirala Kulturu i turizam u Puli. Puno mi je pričala o turizmu, to me je jako zainteresiralo, pregledali smo što se nudi u smjeru turizma i našli smo UTŠO i smjer HTT.  Bilo mi je drago da sam našla školu u Osijeku što je predstavljalo osamostaljivanje i život u Domu učenika Ugostiteljsko-turističke škole gdje sam također imala nezaboravne trenutke.

Josipa: Razmišljala sam o budućnosti i onom što bi voljela biti i kuharstvo je bilo prvi i logičan  izbor. Kuhala sam s mamom, bakom, djedom, oduvijek sam voljela biti s njima u kuhinji i pomagati im.

  • Recite što vam je titula najmaturanta donijela?

Ana: Dobila sam novčanu nagradu od škole, donijela mi je zadovoljstvo, sreću, samopouzdanje….i smiješak 😊

Josipa: Dobila sam novčanu nagradu, ponosna sam na sebe i svi oko mene su jako ponosni, a to je najljepši osjećaj!

  • Ana jedno pitanje tebi: što je s prijamom kod gradonačelnika u tvom gradu Vukovaru?

Pozvana sam na prijam kako bi mi čestitao za uspjeh na osvojenom rezultatu s natjecanja WorldSkills Croatia i još jednom učeniku koji je dobio nagradu “Luka Ritz”.

Lijep je to osjećaj kad osjetiš kako se svaki trud isplati a pritom još i oda javno priznanje.

  • Ana matura je iza nas, reci nam što misliš o rezultatima i gdje se vidiš nakon nje, odnosno koji su tvoji planovi za budućnost?

Matura je dobro prošla. Usvojila sam sadržaje tijekom pohađanja redovne nastave i nisam ni išla na nikakve dodatne pripreme. Prolazila sam kroz pitanja prethodnih matura, odabrala sam najvišu razinu engleskog i hrvatskog, te osnovnu razinu matematike što mi je potrebno za fakultete na koje sam aplicirala, prije svega Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, a kao dodatni izbor Kultura i turizam u Puli i marketing na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

  • Ne moramo se ni pitati što bi željela upisati?

Da, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji naravno, čak sam i bez mature visoko na ljestvici što mi je donijelo državno natjecanje WorldSkills i prvo mjesto iz poslovanja agencije, potom opći uspjeh kroz sve 4 godine, i naposljetku matura koja će zaokružiti moj plasman, a osjećaj je dobar po pitanju prognoze i pisane mature.

  • Josipa kako je prošao završni rad i koji su ti planovi za budućnost?

Završni rad je prošao i bolje od očekivanog, uz male poteškoće s materijalom za završni, ipak sam sve uspjela i sama prezentacija je bila dobra. Planovi za budućnost su nastaviti se školovati, za početak upisujem 4. godinu u našoj školi, tako da i dalje ostajem učenica i u slijedećoj školskoj godini, a nakon toga plan mi je upisati fakultet.

  • Što bi željela upisati?

4. godinu smjer THK, a nakon toga neko veleučilište ili fakultet vezan uz gastronomiju.

  • Što biste poručile onima koji se još nisu odlučili koju srednju školu upisati?

Ana: Meni je spoj učenja i prakse koja nam je malo razbijala teoretski dio nastave bio odličan. Ova škola ima super nastavnike koji su nas razumjeli i nastojali se prilagoditi svakom od nas na način da usvojimo gradivo i naučimo i ponešto izvan redovnog dijela. Puno su s nama radili ukoliko smo bili kandidati za natjecanja ili su primijetili bilo kakvu darovitost kod nas. Na tome sam neopisivo zahvalna i samim pristupom ovoj maturi imala sam prilike vidjeti koliko sam toga naučila u ovoj školi. A otkako je škola postala Regionalni centar kompetentnosti otvorile su nam se mogućnosti savjetovanja, praćenja, pomaganja i sudjelovanja u projektnim aktivnostima, tako da ću svakako ostati vezana uz školu i nakon mature, a možda se jednog dana i vratiti jer namjeravam ostati u turizmu i razvijati se i dalje.

Josipa: Najviše obratiti pažnju na to što ih zanima i što bi voljeli raditi, jer ipak je to životna odluka. Škola je super, puno se može naučiti, profesori su svi u redu, konkretni, spremni izaći u susret, kao i svi djelatnici ove škole. Praksa kao sastavni dio nastave je također nešto što je jako važno i taj dio mi je bio bitan. Mogućnost natjecanja, trud kojeg uložite i dobijete zauzvrat visoko mjesto i nagradu za svoj uspjeh je neprocjenjivo iskustvo.
S obzirom da nastavljam školovanje, dat ću sve od sebe u idućoj godini kako bi zaokružila svoj životni poziv i naučila što više te si time olakšala put k budućnosti i budućem zvanju, ali i jednoj velikoj, velikoj želji, a to je raditi na cruiseru.

 

Drage Ana i Josipa želimo vam svu sreću, pratimo vas i u idućoj godini, te u nastavku školovanja i budućoj karijeri upravo onako kako ste si same zaželjele. Iskreno se radujemo vašem uspjehu u kojeg niti najmanje ne sumnjamo!

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr