„Putevi paprike“ – najbolji projekt srednjih škola u Hrvatskoj 2024./2025.
Ostale vijesti
Projekt „Putevi paprike“, koji je osmislio i proveo tim nastavnika i učenika Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, proglašen je jedinim od 3 najbolja projekta srednjih strukovnih i umjetničkih škola u 2024./2025. godini u okviru poziva Ministarstva turizma i sporta Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam.
Projekt je realiziran u partnerstvu sa Srednjom strukovnom školom Antuna Horvata Đakovo, s pridruženim partnerom Turističkom zajednicom Osječko-baranjske županije.
U projektnom timu sudjelovali su:
- Martina Leko, voditeljica projekta
- Ivan Kelava, nastavnik kuharstva
- Gabrijela Baraban, nastavnica ekonomske grupe predmeta
- Ivan Bujadinović, nastavnik geografije
- Marija Katilović, nastavnica slastičarstva SSŠ A. Horvata Đakovo
Svojim su znanjem i energijom vodili učenike kroz niz kreativnih i edukativnih radionica koje su povezale gastronomiju, turizam, geografiju i poduzetništvo.
Projektne aktivnosti uključivale su:
Dva jedinstvena gastro proizvoda nastala tijekom projekta koja su postala pravi simbol spoja tradicije i inovacije:
- Baranjski hot dog – domaće pecivo i kobasica, umak od pečene paprike, pržena slanina, kukuruz, kiseli krastavci i senf, sve posluženo kao „street food“ specijalitet u duhu Baranje
- Slavonska pralina – tamna čokolada s dodatkom ljute začinske paprike, ručno izrađena od strane učenika kao originalan i upečatljiv suvenir
- Radionice kuhanja sa chefom Tomicom Đukićem u vinariji Josić
- Cikloturističke rute (LJUTA, SLATKA, MLJEVENA) izrađene uz pomoć ESRI ArcGIS aplikacije
- Obilazak OPG-ova i upoznavanje procesa proizvodnje začinske paprike
- Sudjelovanje na natjecanjima u Pečuhu (Mađarska), kao i na natjecanju Gastro plamen u Vukovaru s osvojenim 2. mjestom
- Predstavljanje projekta u školskom Akademisu i završna prezentacija u eno-gastronomskom praktikumu SSŠ A. Horvata Đakovo
Ovim putem posebno zahvaljujemo učenicima osnovnih škola iz Osijeka i Đakova koji su sudjelovali na radionicama i svojim oduševljenjem dodatno obogatili projekt. Zahvaljujemo i mentorima i nastavnicima koji su nesebično prenosili znanje i vještine kao i lokalnim partnerima i OPG-ovima koji su otvorili vrata svojih imanja i srca.





