PROJEKT „NE BACAJ HRANU“ - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

PROJEKT „NE BACAJ HRANU“

26 travnja, 2022

Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlja i u okviru  VIRTUS Stručnog skupa „Recikliranje hrane – Čuvajmo Zemlju, hrana nije smeće!“ održanog 22. travnja 2022. godine u  Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola predstavljen je školski projekt „Ne bacaj hranu“.

Voditelji projekta Ne bacaj hranu Danijela Josipović i Ivan Kelava na održanom skupu prezentirali su rezultate rada projekta i materijale koji su napravljeni tijekom njegove provedbe.

Projekt Ne bacaj hranu nastao je s ciljem podizanja svijesti na globalni problematični trend bacanja prevelike količine hrane.

U projekt su bili uključeni učenici završnih razreda (kuhar, slastičar, THK) koji će svojim odgovornim ponašanjem moći utjecati na smanjenje nastanka otpada od hrane ne samo na budućem poslu nego i kod kuće.

Projekt se sastojao iz dva dijela. U prvom dijelu održano je 18 sati predavanja na satima razrednika, a u drugom dijelu održane su radionice u praktikumima kuharstva i slastičarstva.

Kroz održana predavanja voditelji projekta ukazali su na to da svi možemo utjecati na smanjenje otpada od hrane već malim koracima (racionalnim korištenjem namirnica, pametnom i promišljenom kupnjom, pravilnim tumačenjem oznaka na deklaracijama, pravilnim skladištenjem namirnica i čuvanjem hrane te postupanja s hranom prije pripreme, tijekom pripreme i s kuhanom hranom i iskorištavanjem ostataka hrane). Poseban naglasak bio je na mogućnosti smanjenja otpada od hrane u restoranskim kuhinjama i restoranima.

U drugom dijelu projekta učenici su u praktikumima s nastavnicima kuharstva i slastičarstva (Zdravko Perković, Marina Majdenić, Damir Abramić, Ivona Radoš, Ivana Vincek, Ivan Kelava) osmislili jela od skuhanih ostataka hrane čiji su recepti uvršteni u kuharicu brošure. Tehnička podrška u organizaciji pripremanja jela bila je kolegica Ivana Draganić.

Rezultati rada prikazani su raznim letcima, brošurama, a sve materijale nastale na predavanjima i radionicama objedinila je profesorica Tajana Lubina-Jukić i napravila digitalnu brošuru s receptima jela od ostataka hrane i izradila promidžbeni i edukativni video.

 

 

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr