Pobjeda na natječaju Učenje kroz GIS - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Pobjeda na natječaju Učenje kroz GIS

24 lipnja, 2024

Učenje kroz GIS je skup alata  učiteljima i nastavnicima koji žele unaprijediti izvođenje nastave uz pomoć najsuvremenijih ”cloud” geoinformacijskih tehnologija. Tvrtka GDi je omogućila nastavne materijale koji su prilagođeni nastavi u srednjim školama Hrvatske u računalnom ”oblaku” na geoinformacijskoj platformi Esri ArcGIS, putem web stranice ”Učenje kroz GIS”.

GDi je i ove godine pozvao učenike da se prijave i podijele svoje radove izrađene pomoću ArcGIS Online i GIS alata. Natječaj podrazumijeva istraživački rad koji će s provoditi u više etapa kroz nekoliko mjeseci u kojem će učenici istražiti literaturu, obaviti terenski rad, anketiranje, prepoznati probleme u prostoru, odgovoriti na istraživačka pitanja i predložiti nova rješenja.

Ovogodišnji natječaj za učenike srednjih škola imao je četiri teme. Učenici ih biraju prema svojem izboru i promjenama (potrebama) u lokalnoj zajednici. Rad se sastojao od istraživačkog dnevnika i obveznih kriterija: korištenje Arc GIS Online alata: Story Maps, Map Viewer, Field Maps i Survey 123, korištenja stručne literature, terenskog rada, urednosti i preglednosti rada te korisnosti za zajednicu. Dodatni kriteriji su izrada slojeva, analize podataka u Map Vieweru, stvaranje aplikacije ili korištenje javnih podataka.

Pobjedničku ekipu Ugostiteljsko-turističke škole Osijek čine učenice 4. f razreda Lea Ušković i Lorena Stošić  te učenice 2. f razreda Dora Pašti i Ena Kolarik. Kroz svoj rad Grad Osijek – prijatelj djece učenice su uz pomoć nastavnika geografije Ivana Bujadinovića istražile dječja igrališta u Osijeku. Kroz proučavanje literature učenice su proučile pravilnik o izgradnji i održavanju dječjih igrališta te su potom terenskim radom usporedile pravilnik i stvarno stanje. Cilj rada se sastojao od nekoliko dijelova. Prvi i najjednostavniji je kartiranje svih dječjih igrališta na prostoru Osijeka, zatim osmišljavanje kategorizacije te prijedlog izrade aplikacije za prijavu problema i nedostataka na dječjim igralištima kako bi se u budućnosti o dječjim igralištima bolje skrbilo.

Slika 1. Prijedlog aplikacije za dječja igrališta

 

Prikazani su i pozitivni primjeri dječjih igrališta u Osijeku, ali i oni negativni. Navedeni su i neiskorišteni potencijali poput dječjih igrališta Drvengrad i Zoo Land. Prikazane su neke tehnološke inovacije koje bi se mogle razviti na primjer FERIt-om ili mladim inovatorima.

 

Kako izgleda pobjednički rad možete pogledati na navedenog linku:

https://arcg.is/1LPXvD

Ovim uspjehom učenici Ugostiteljsko-turističke škole Osijek nastavili su uspjehe prethodnih generacija te je ovo četvrta godina zaredom kako učenici osvajaju nagrade na ovom natječaju kojega provodi tvrtka GDi. Možemo biti ponosni na učenike koji pokazuju odlične uspjehe i izvan svoje struke.

Slika 2. Ena Kolarik, Dora Pašti, Ivan Bujadinović, Lorena Stošić i Lea Ušković

 

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr