"Najljepši školski vrtovi Republike Hrvatske" - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

“Najljepši školski vrtovi Republike Hrvatske”

11 listopada, 2021

Učenice i djelatnici, na inicijativu prof. Gabriela Poslon, u jesenskoj i proljetnoj sezoni školske godine 2020./2021. uspjeli su očistiti i pripremiti dvorište doma u kojem su privremeno smješteni, te nizom kreativnih ideja, od zaraslog zelenog kutka, napraviti pravu malu oazu koja sada odiše ljepotom i mirom.

Nakon što se dvorište ukazalo u punoj ljepoti, posjetili su nas kolege drugih domova i škola, profesori i ravnatelji, te novinari Glasa Slavonije.

Njihovo oduševljenje dalo nam je „vjetar u leđa“ za prijavu na natječaj Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj.

Naime, natječaj “Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj” započeo je još 1994. s ciljem razvoja ekološke osviještenosti kod djece. U njemu  sudjeluju osnovne i srednje škole diljem Hrvatske, a zajedno ga provode Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Višečlana ekipa HRT-a pažljivo je snimila svaki detalj koji će biti odlučujući u njihovoj konačnoj odluci za izbor najboljih.

Pokušali smo dosjetiti se svega što je učinjeno kako bismo danas uživali u ugodnom okruženju, pa smo u sjećanje „prizvali“ jesen 2020. kada smo čistili podlogu od građevinskog materijala, obrezivali drveće, lišavali se građevinskog i zelenog otpada, sijali travu, a u proljeće 2021. iskušavali se u radu s brusilicama, bušilicama, pilama, rezali, lijepili, te vijcima, žicama i konopima spajali drvene dijelove, rezbarili, izrađivali i bojali stalke za cvijeće, ogradice i vrtni namještaj. Da bi osigurali sredstva za kupnju ljuljački i vrtne rasvjete, prodavali smo povratnu ambalažu.

Prikupljanje osobnih sredstava, akcija je u kojoj su dobrovoljno sudjelovali i djelatnici i učenici, kako bismo vrt u konačnici okrunili bojama cvijeća. I roditelji učenika i djelatnici dali su svoj osobni obol, te poklonili biljke i cvijeće uzgojeno u vlastitim vrtovima.

Angažirani su i vanjski suradnici koji su nam posuđivali prijevozna sredstva za prijevoz paleta, izveli grube radove, donirali drvene dijelove za namještaj, te omogućili da na dvorištu imamo dostupnu vodu kako bismo posađene biljke mogli održavati na životu.

Surađivali smo s Elekrtotehničkom i prometnom školom koja nam je darovala debla, s HEP-om, Staklodomom, Hrvatskim šumama, auto-kućom koja nam je iznajmila prijevoz paleta, te tvrtkom za najam alata koja nas je sponzorirala sa svim potrebnim alatom.

Puno je vrijednih ruku sudjelovalo prema vlastitim interesima, ambicijama i mogućnostima i možemo reći da se cijeli projekt odrađivao u tri faze:

  1. čišćenje zaraslog dvorišta,
  2. izrada vrtnog namještaja,
  3. sadnja cvijeća i drugih biljaka.

Prosudbena komisija za izbor „Najljepšeg školskog vrta Republike Hrvatske“ odlučila je prezentirati javnosti priču o ljepoti domskog života i suštinskoj povezanosti učenica s prirodom, priču o prolaznosti u kojoj smo odlučili ostaviti svoj trag koji, nakon što se vratimo u stari dom, neće ostavljati ožiljke u prirodi, trag koji će trajno živjeti u svijesti i podsvijesti onih koji će s novim spoznajama graditi budućnost.

Učenice su hrabro stale pred kamere HRT-a i opisale svoje iskustveno učenje i doživljaje koje im je cijeli proces rada i nastanka ovog kutka donio.

Ovim su projektom postignuti su brojni ciljevi:

  • prosuditi važnost održivog razvoja s primijenom u svakodnevnom životu,
  • percipirati i usvojiti smisao za estetiku,
  • uvažiti osobni i tuđi rad,
  • uviđati važnost sinergijskog djelovanja i timskog rada,
  • razvijati samopouzdanja prilikom rješavanja novih izazova,
  • uvidjeti pozitivan utjecaj boravka na otvorenom na mentalno zdravlje,
  • prihvatiti volontersko djelovanja za dobrobit zajednice.

Mnoge su učenice prvi puta imale priliku raditi s radom grubim alatom i poslovima, a u ishodu cijelog projekta, „rodio se“ ponos i uvjerenje da će biti samoinicijativne, spreme za život i sigurne u sebe.

Vjerujem da će izrasti u snažne dame s istančanim osjećajem za estetiku i suživot s prirodom.

Krajem studenog očekujemo odluku komisije i nadamo se da ćemo biti prepoznati među velikom konkurencijom prijavljenih.

U nastavku se nalazi link Županijske panorame od 6.10.2021. (naš dio je od 8. minute):

https://www.facebook.com/1534041390146383/videos/392570195756731

Tekst i foto: Gabrijela Poslon

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr