Nacionalna akcija „Zasadi stablo, ne budi panj“ - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Nacionalna akcija „Zasadi stablo, ne budi panj“

24 ožujka, 2021

Učenici Ugositeljsko – turističke škole Osijek, odnosno stanari njihovog Doma učenika, obogatili su Sakuntala park živicom sadnica tise.  Sve u sklopu ovogodišnje akcije “Zasadi stablo, ne budi panj”.
Prošle smo godine sadnice posadili u dvorištima drugih učeničkih domova, uz sufiks „Drvo prijateljstva i suradnje“, a ove godine smo u suradnji sa Gradom Osijekom, od kojega smo dobili odobrenje, odlučili sadnju obaviti u Sakuntala parku.

Posadili smo mlade tise kao nadogradnju postojećeg zelenila. Posebna nam je čast saditi baš na ovoj lokaciji obzirom da je Dom naše škole u neposrednoj blizini Sakuntala parka čime je on gotovo naše dvorište.

Akciju smo zaokružili suradnjom tri ustanove i tri generacije kada su Dom učenika Ugostiteljsko-turističke škole i Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn u suradnji sa Domom umirovljenika, još isti tjedan posadili u dvorištu Doma umirovljenika, stablo višnje, a u dvorištu Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn posađeno je stablo oraha. Ovo je bila akcija ispunjena doživljajima za sve koji su prepoznali važnost ozelenjavanja grada.

Sadnja pobudila je emocije zbog dugotrajne izolacije i potrebe za socijalnim kontaktima.

Naposljetku možemo zaključiti da ćemo svi sobom ponijeti duboke dojmove izazvane odličnom interakcijom svih generacija.

Ove generacije djece naslijedile su, na žalost, zagađenu, prljavu i poprilično opustošenu zemlju. Da bi se to promijenilo važno je djelovati.

Lijepo je vidjeti da su učenici ekološki osviješteni i zainteresirani ostaviti osobni trag kao zalog budućnosti. Danas je važno razmišljati globalno, a djelovati lokalno jer svako stablo je važno.

U sadnji zelenila podržao je i ravnatelj Ugostiteljsko turističke škole, Andrej Kristek, pedagog Mario Mihić, te gđa. Jasenka Vizentaner iz Odjela za urbanizam Grada Osijeka.

Ovo je samo jedna u nizu akcijadoma i škole koja nosi “Eko” predznak.

Voditelj projekta: Gabrela Poslon, prof.

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr