Jesmo li i koliko smo medijski pismeni - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Jesmo li i koliko smo medijski pismeni

8 svibnja, 2021

Je li medijska pismenost jedna od ključnih vještina za život u moderno doba? Jesmo li medijski pismeni? Znamo li u obilju informacija pronaći one koje su vjerodostojne i točne? Znamo li uočiti dezinformacije?  Narušavaju li nove komunikacijske i digitalne platforme naše mentalno zdravlje?

Ovakva i slična pitanja otvorila su 4. Dane medijske pismenosti koje su se održale različitim aktivnostima (i) tijekom svibnja 2021. godine pod sloganom ,,Važno je kako se osjećaš s obje strane ekrana“. Njime se naglašava ovogodišnja tema – utjecaj medija i medijskih sadržaja na mentalno zdravlje djece i mladih.

RCK Ugostiteljsko – turistička škola sudjelovala je u Danima medijske pismenosti virtualnim susretom s profesorom Tomislavom Levakom s Akademije za umjetnost i kulturu u kojemu se osvijestio pojam dezinfodemije – izraz koji je počeo koristiti UNESCO za veliki broj netočnih informacija, odnosno brojnost dezinformacija koje svoje plodno tlo imaju osobito u doba povećanih strahova, neizvjesnosti i nepoznanica. U virtualnom su predavanju stavljeni naglasci na prepoznavanje dezinformacija te na potrebni otklon od njih kako bi se sačuvalo mentalno zdravlje, kao i na izrazitu potrebu razvoja kritičkoga mišljenja.

Manifestacija se održava od 2018. svake godine i organiziraju je Agencija za elektroničke medije i UNICEF, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija te Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ključni je cilj biti  podrška djeci i mladima kako bi stekli kompetencije koje će im omogućiti da se nose s izazovima koje donose suvremeni mediji i suvremeno društvo.

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr