Dodjela uspomenica učenicima, završnica projekta koračanja za Vukovar - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Dodjela uspomenica učenicima, završnica projekta koračanja za Vukovar

8 lipnja, 2021

Jedanaest godina, svakog 18. studenog, učenici izražavaju počast Vukovaru, Gradu Heroju koračajući od Osijeka do Vukovarskog groblja, dionica u dužini od 43 km koju toga dana prijeđu vlastitim snagama.

Daleka 2010. godina bila je prva godina kada je deset učenika doma učenika Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, u organizaciji UHDDR-a, cjelonoćnim pješačenjem pokazalo svu svoju ozbiljnost, discipliniranost i izdržljivost da bi se u Vukovaru, u jutarnjim satima, uključili u Kolonu sjećanja.

Svake je godine sve veći broj učenika željelo dati svoj osobni obol žrtvi Vukovara, tako da 2020. govorimo o brojci od 1950 učenika koji su od 2010.g. bez pogovora, bez primjedbi i izgreda iskoračali ovaj dug i težak put koji od svakog pojedinca traži nadnaravnu snagu kako bi postigao cilj – pokloniti se žrtvama na Vukovarskom groblju.

Iako su pokretači i motivatori bili učenici doma Ugostiteljsko-turističke škole, već niz godina u koloni su i učenici koji iz svih krajeva domovine dolaze 17. studenoga u Osijek kako bi u ponoć  zajedno krenuli put Vukovara: učenici Učeničkog doma Split, Doma Srednje škole “Brača Radić” Kaštel Štafilić; učenici Ženskog doma, Split; Doma Kvarner, Rijeka; Učenički dom Marije Jambrišak, Zagreb; Učenički dom Tina Ujevića, Zagreb, učenici Srednje škole Izidora Kršnjavog, Našice; učenici Srednje škole “Stjepan Ivšić”, Orahovica; kao i učenici učeničkih domova i gotovo svih srednjih škola Osijeka.

Svake se godine pridružuje i određen broj bivših učenika. Na njihovu je inicijativu uključeno i stotinu studenata Sveučilišta iz Zagreba koji smisao vukovarske patnje u tišini noći, težinom koraka, graviraju u povijest.

Impozantna je dužina kolone koja se u okrilju noći dostojanstveno i ponosno, sigurnim korakom kreće kroz noć.

Svitanja, koja nas dočekuju na ulasku u Vukovar, rađaju novu snagu umornim nogama, a srca mladih cijele Hrvatske istom vatrom plamte u zajedništvu.

I svaka njihova misao vodilja je ponos na hrabrost, na žrtvu, na neuzmicanje, na nesebično davanje vukovarskih heroja.

Na ovom su putu djeca izučila životnu lekciju koja govori da bol nije kraj, nego nada i “knjiga” koja poručuje da je budućnost utemeljena na danima koji su iznijeli najhrabriji. A najhrabriji su, generacijama koje dolaze, i učitelji i uzori!

2020.-om godinom 1950 srednjoškolaca i studenata sumarno su, od 2010. prešli 85 000 km i time zatvoriti drugi krug oko ekvatora, za Vukovar!

Velika organizacija i podrška povezala je UHDDR,HVIDR-u KUBIS, Vukovarsku bolnicu, Ministarstvo hrvatskih branitelja, PU Osječko-baranjsku, PU Vukovarsko-srijemsku, DVD Osijek, DVD Orahovica, Gradski prijevoz putnika Osijek, Arrivu, Sveučilište u Zagrebu, te škole, domove, ravnatelje i profesore svih krajeva lijepe naše.

Najvrijednije je sve ono što se intenzivno događa u svijesti prilikom usvajanja esencijalnih vrijednosti: mira i domoljublja, te stvaranja novih poveznica među mladima.

Završnica projekta Obilježavanja sjećanja na žrtvu Vukovara obilježava se tradicionalno svečanošću na Filozofskom fakultetu prezentacijom i dodjelom Uspomenica učenicima koji su pješačili prethodnu godinu.

Kako zbog pandemije 2020. godine dodjele Uspomenica nije bilo, ovogodišnja svečanost obuhvatila je i učenike iz 2019. i 2020. godine, te su Uspomenice primile 23 ustanove; srednje škole i domovi učenika, te Sveučilište u Osijeku i Sveučilište iz Zagreba; ukupno oko 500 mladih.

U okviru svečanosti prikazan je dokumentarni film Nade Prkačin „Štafeta smrti,“ a poseban gost svečanosti bio i pukovnik Damir Radnić koji je stigao iz Pule, te glavni akter filma Ivica Jurčan iz Bogdanovaca koji je svojim izlaskom na govornicu izazvao duboke emocije.

Svečanost su uveličali predstavnici UHDDR-a, HVIDRA-e, Udruge logoraša srpskih koncentracionih logora, KUBIS-a, te predstavnici Osječko.baranjske županije.

Prof, Gabriela Poslon, organizatorica i voditeljica programa foto-dokumentacijom je prisutnima prezentirala kronologiju pješačenja učenika, nakon čega je zamjenik župana Uspomenice uručio predstavnicima ustanova.

Projekt se nastavlja.

Svi koji su imaju želju uključiti se dobro su došli!

 

Gabriela Poslon, prof.

 

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr