Dani kruha
Ostale vijesti
![](https://rck-utso.hr/wp-content/uploads/2021/10/2F8A1983-EF0D-46B6-BD7A-C0EB48655F79-scaled.jpeg)
Od 11. – 18. listopada 2021. godine u RCK UTŠO obilježavaju se „Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje“. Naši učenici i strukovni učitelji kuharstva i slastičarstva pripremili su obilje proizvoda od različitih vrsta žitarica. Postavili smo izložbeni stol u predvorju škole na kojem se nalaze proizvodi od dizanih, prhkih i ostalih vrsta tijesta poput kruha, kiflica, pogača, gužvara, pereca, torta od prhkog tijesta s bademom i narančom, kuglofa, babka, eklera, domaćih keksa na mašinu, puslica da uljepšaju stol i raznih proizvoda koje smo pripremili od pšeničnog, raženog, kukuruznog i ostalih vrsta brašna. Također na izložbenom stolu mogu se pronaći i jesenji plodovi zemlje poput: bundeva, suncokreta, kukuruza, dunja, jabuka, kestenja, odnosno onog što nam je zemlja podarila.
Dani kruha obilježavaju se kao znak zahvalnosti za plodove zemlje i usko je povezano uz „Svjetski dan hrane“ koji se od 1979. godine obilježava 16. listopada radi jačanja svijesti javnosti o nedostatku hrane u svijetu. Cilj obilježavanja „Dana kruha“ jest upoznati učenike s nastajanjem kruha, žetvenim običajima, autohtonim i starim vrstama, te načinima pripreme kruha i proizvoda od tijesta kako bi u njima potaknuli zahvalnost, probudili svijest da očuvaju i nastave tradiciju našeg kraja i uživaju u zajedništvu.