Završetak projekta Prehrana bez glutena
Ostale vijesti
Svjesni sve većeg broja zdravstvenih problema uzrokovanih glutenom Ugostiteljsko-turistička škola odlučila je izraditi projekt bezglutenske prehrane te isti prijaviti na javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja u kategoriji sufinanciranje izvannastavnih aktivnosti u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima u školskoj godini 2023./2024.
Voditelj projekta bio je nastavnik Ivan Kelava koji je zajedno s Ivanom Gašpićem, Silvijom Bašić Palković, Mirelom Jurišić i Marinom Majdenić proveo radionice u kojoj su učenici slušali teorijska predavanja o glutenu i celijakiji. Nakon teorijskog dijela su pripremali različite skupine jela upotrebom odgovarajućih namirnica.
U praktičnom dijelu učenici su pripremali slatka i slana jela od dizanog tijesta, vučenog tijesta, prhkog tijesta, tekućeg tijesta, hrustavog tijesta, izrađivali biskvitne smjese, parfe kreme i sladoled.
Teorijski i praktični dio projekta realiziran je kroz 78 sati.
Veliku podršku u realizaciji projekta omogućio je Schär donirajući bezglutenske proizvode čime su olakšali postupak provedbe projekta. Također treba spomenuti i udrugu Celivita koja je prepoznala svrhu provedbe ovih aktivnosti te podržala realizaciju aktivnosti.
U realizaciji projekta sudjelovalo je 39 učenika prvih razreda koji su pokazali da su spremni uz redovne školske obveze redovno dolaziti i na radionice.
BEZGLUTENSKA PREHRANA- RECEPTI