Mala škola začina
Ostale vijesti
Dana 10.04.2024. godine u Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek održana je radionica pod nazivom Mala škola začina provedena u suradnji s proizvođačem i distributerom začina Kotanyi. Radionica se održala u pokaznom praktikumu kuharstva u vremenu od 12. do 14.h.
Gosti predavači bili su gđa. Matija Bagur Kolatić (HORECA voditeljica regije) i gosp. Dražen Busjak (HORECA operativa) iz poduzeća Kotányi. U teorijskom dijelu gospođa Matija Bagur Kolatić ispričala je mnoštvo zanimljivosti o začinima te podijelila brojne informacije o povijesti začina, pravilnom čuvanju i skladištenu začina, upotrebi začina u kuharstvu te mogućnostima kombiniranja različitih začina u pripremi slatkih i slanih jela. Dok je gospodin Dražen Busjak u praktičnom dijelu pripremi dva svjetski poznata jela chilli con carne i curry s piletinom i ananasom
Ovom radionicom nastavlja se ciklus edukacija Regionalnog centra kompetentnosti namijenjenih učenicima i nastavnicima. Na radionici je prisustvovalo 5o učenika i nastavnika.
Ovom radionicom namijenjenoj kuharima i turističko hotelijereskim tehničarima željelo se proširiti znanja o svijetu začina te ih potaknuti da i sami isprobaju različite kombinacije začina koje tradicionalno nisu ukorijenjene u prehrani ljudi na ovom području.
Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek nastoji organizirati što više ovakvih i sličnih radionica za svoje učenike kako bi ih što bolje pripremio za tržište rada.
Na samom kraju radionice učenici su degustirali pripremljena jela.
Izvješće izradio
Ivan Kelava, nastavnik kuharstva Kotányi.