6. Noć znanosti na PTF-u
Ostale vijesti
I ove godine odazvali smo se pozivu za sudjelovanjem na 6. Noći znanosti koju je organizirao Prehrambeno – tehnološki fakultet Osijek dana 9. prosinca 2022. godine u prostorijama Fakulteta. Učenici sa profesoricama iz Poznavanja robe i prehrane Zdenkom Marijanović, Silvijom Bašić Palković i Danijelom Josipović sudjelovali su u zanimljivim i kreativnim radionicama poput Znanosti u kuhinji u kojoj su izrađivali šarene voćne špagete i susreli se s upotrebom agara i želatine u prehrambenoj industriji. U radionici Koja je tvoja porcija? kroz različite aktivnosti učenici su otkrili kolika je naša porcija određene namirnice, usporedili je s preporučenim serviranjem te saznali što nam sve u našoj okolini može pomoći u određivanju serviranja. Budući da mnoge inkapsulirane proizvode poput lijekova ili dodataka u prehrani susrećemo u svakodnevnom životu, radionica pod nazivom Inkapsulacija dala je odgovore na pitanja što je inkapsulacija, koja svojstva imaju takvi proizvodi i što se sve može inkapsulirati. Radionica 5o nijansi pive dala je uvid u senzoriku piva, isprobavanje različitih piva i upoznavanje sa sirovinama piva i procesom proizvodnje. Što je to što sladoled čini tako ukusnim, a zdravim naši učenici su spoznali na radionici Njegovo veličanstvo – sladoled gdje su saznali kada je prvi put proizveden sladoled u Hrvatskoj, koji su najčudniji okusi sladoleda, može li prevelika konzumacija uzrokovati glavobolju i upoznali se s procesom proizvodnje sladoleda. Učenici su i ovaj put bili zadovoljni i vratili se puni novih doživljaja i iskustava.