Kratka povijest doma - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Natrag Na Školu

KRATKA POVIJEST DOMA

Prva Ugostiteljska škola u Osijeku osnovana je 13. ožujka 1950. g., a radila je u prostorijama današnjeg restorana “Bendek” u Donjem gradu. Bila je to Niža gostiteljska škola, a u svom je sastavu imala i đački dom. Škola i dom nisu imali osnovne uvjete za rad, pa se već krajem školske godine zatvara, a učenici su poslani u Opatiju. Škola se ponovno otvara 5. studenog 1956. g., a uz školu se otvara i dom učenika u današnjem hotelu “Royal”. Dom je radio sve do 1. veljače 1962. g. na prvom katu vrtnog dijela hotela “Royal” (iznad bivšega kina “Zvečevo”). Te godine upisano je 29 učenika, koji su se hranili izvan doma, u restoranu “Željezničar”, nekadašnjem studentskom restoranu kod željezničkog kolodvora. Na kupanje su išli u Dom narodnog zdravlja jedanput tjedno. U domu su higijenski uvjeti bili minimalni (jedno limeno korito s tri slavine i jedan toalet za sve učenike).

Zanimanje za školu i dom raste pa već šk. god. 1958./’59. u Dom je smješteno 60 štićenika; 38 mladića i 22 djevojke. Za učenice su uređene dvije spavaonice u potkrovlju hotela “Royal” do Kapucinske ulice. Učenje i prehrana organizirani su zajedno s dečkima u vrtnom dijelu hotela “Royal”, a učenici se i dalje kupaju u Domu zdravlja. U vrijeme naglog širenja suvremenog ugostiteljstva raste zanimanje ugostiteljske privrede za školovanjem stručnih kadrova. Širom Slavonije i ostatka zemlje počinju se graditi veliki ugostiteljski objekti i modernizirati postojeći. Već školske godine 1959./’60. u domu je 101 učenik, od kojih 87 prima stipendiju. Dana 1. studenog 1959. počela je s radom domska kuhinja u sastavu hotelske kuhinje.

Iste godine počinje izgradnja nove domske zgrade na lokaciji Lučki prilaz 4. Školska 1961./’62. godina predstavlja prekretnicu u povijesti doma. Dom je svečano otvoren 15. siječnja1962., a učenici su preseljeni 1. veljače 1962. Od 1. travnja 1962. g. unutar doma počinje raditi i vlastita kuhinja u prostoriji 4×4 m, a dom se grije na drva i ugljen. U domu je 90 učenika, te se rad odvija u tri odgojne skupine. Zgrada ima tri kata, na svakom katu 6 spavaonica i zajednički sanitarni čvor (dva toaleta i dvije kupaonice).

U narednim godinama prostor Doma prošao je kroz određene adaptacije poput proširenja kuhinje te prostora za učenje i druge učeničke aktivnosti, a uvedeno je i centralno grijanje.

Početkom Domovinskog rata Dom je svoja vrata otvorio prognanicima; njih 108 smješteno je u dom 1. srpnja 1991., a posljednji odlaze iz doma 1999. g. Sve vrijeme u domu su bili zajedno smješteni i učenici i prognanici.

Tijekom svih godina rada Dom djeluje u sastavu Ugostiteljsko-turističke škole. Kao i škola, vrlo uspješno surađuje s drugim odgojno-obrazovnim ustanovama, gospodarstvom, različitim kulturnim i društveno-političkim organizacijama. Angažiranje uposlenih i suradnja na različitim područjima značajno pridonose kvaliteti odgojno-obrazovnog rada naše ustanove.

Akademis

Godine 2018., imenovanjem Ugostiteljsko – turističke škole, Osijek, Regionalnim centrom kompetentnosti, škola je dobila priliku da kroz projekt Virtus, koji označava Uspostavu infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u turizmu, adaptira postojeći dom na adresi Lučki prilaz 4 i prenamjeni ga u Akademis. Akademis označava učenički dom i hostel što je novi termin u klasifikaciji objekata u turizmu i ugostiteljstvu. Adaptacijom našeg doma dobit ćemo suvremeno opremljene prostore i sobe koji će u potpunosti odgovarati pedagoškim standardima i zahtjevima naših učenika, ali i gostiju. Osim smještaja Dom će poslužiti i kao poligon za provedbu praktičnog dijela obrazovanja redovnih učenika i odraslih polaznika prekvalifikacija, usavršavanja, specijalizacije i drugih vrsta obrazovanja koja će se provoditi kroz projektne aktivnosti Regionalnog centra kompetentnosti. Akademis će kroz projekt biti opremljen najsuvremenijom ugostiteljskom opremom koja će omogućiti provedbu navedenih aktivnosti i učenja temeljenog na radu što će zasigurno biti od velike koristi kako učenicima tako i svima koji koriste prostore Akademisa.

Zbog adaptacije na Lučkom prilazu 4, Dom je u šk. g. 2020./2021. privremeno preseljen u prostore bivšeg „Vinka Beka“, na adresi Grgura Čevapovića 26. Iako se radi o staroj zgradi, ubrzo je prilagođena za dostojanstven život učenika i ispostavilo se da skriva mnoge čari, primjerice, dva dvorišta (od toga jedno bajkovito), u kojima učenice mogu uživati u slobodno vrijeme. Na sadašnjoj lokaciji kapacitet Doma smanjen je na 33 kreveta, raspoređena u četiri trokrevetne, četiri četverokrevetne i jednu peterokrevetnu sobu. Kako bi se osigurali zadovoljavajući sanitarni uvjeti (broj korisnika po sanitarnom čvoru),  Dom je odlučio smjestiti isključivo osobe ženskog spola. Naime, zbog smanjenog kapaciteta na novoj lokaciji, višak učenika morao je biti raspodijeljen po drugim osječkim domovima. Budući da su imali više muških slobodnih mjesta, Dom je zadržao učenice i po prvi put u svojoj povijesti postao ženski dom.

Na ovoj lokaciji Dom će ostati do šk. g. 2022./2023., kada se očekuje završetak adaptacije i povratak na Lučki prilaz 4.

U listopadu 2023. godine renovirani dom na Lučkom prilazu otvara se i prima nove učenike. Renovirani dom ponovno je postao mješoviti dom i ima smještajni kapacitet od 58 učenika.

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr